24 Септември, 2015 17:20 1 309 1

3 млрд лева приходи от международен туризъм у нас

  • 3 млрд-
  • приходи-
  • туризъм-
  • бизнас-
  • сива икономика-
  • бургас
3 млрд лева приходи от международен туризъм у нас - 1
Снимка: БТА

За първите 7 месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лв., въпреки трудния летен сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на регионалната среща в Бургас „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Във форума участие взеха и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и др.

„За съжаление туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50%“, посочи министър Ангелкова. Тя постави въпроса какви биха били тези цифри, ако целият сектор е изваден на светло. При акция "таен клиент" през изминалия сезон е установено, че хотели, които отчитат една трета заетост, на практика нямат дори и едно свободно място.

С приемането на Наредбата за организацията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) е поставена първата крачка за изсветляване на сивата икономика в сектора. „За да можем да продължим процеса, подготвяме промени в Закона за туризма, които да позволят чрез ЕСТИ да се обменя информация по защитени канали между местата за настаняване, общините, Министерството на туризма, НАП и МВР.“, допълни министър Ангелкова. По думите й по този начин ще бъде възможно в момента на регистриране на даден турист, всички ангажирани институции да разполагат с нужната им информация. Подобно законово изискване има и в момента, но то често не се спазва или информацията се подава с голямо забавяне, защото се обработва на хартия. С изграждането на системата ще се намали административната тежест върху бизнеса, като всичко ще става в реално време с един клик на компютъра.

Най-големият сив сектор е в туризма и заема около 60-70 % от него, каза Кирил Домусчиев. По думите му КРИБ е готова да окаже пълна подкрепа за решаването на проблемите в туризма, които неминуемо минават и през обединението на туристическия бранш. „КРИБ подава ръка на всички браншови организации, за да се обединим около конкретни искания, които да поставим пред държавата“, посочи той. Към момента браншът е силно фрагментиран, което възпрепятства развитието на целия сектор.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Ангелковааа! Бульо неосведомена! Тръгнала си да ловиш бабичката от село Варвара и село Мугла, дето дава стая за 20 лева да си помогне на мизерната пенсия. И между другото, туристите на бабичката са доволни. А нямаш пречиствателни станции. Всяка година децата ми от инфекции от лайняна морсата вода са болни. Безплатни паркинги до плажовете нямаш, паркинги до ски-пистите нямаш. Върви виж как е в Гърция, как е в Турция и се ограмоти. Спри мафията с репатриращите коли. Оправи си туристическата кочина, тогава дребния човечец гони. Защото вие само това знаете- дребния да давите, че лесно.