12 Октомври, 2015 16:35 2 685 1

1000 баварски фирми в България

  • българия-
  • бавария-
  • награди-
  • бизнес
1000 баварски фирми в България - 1
Снимки: М. Богданова ©

Близо 1000 е броят на баварските фирми, които работят на българския пазар. А в близките дни в София и Пловдив ще бъдат проведени близо 170 делови разговори между над 60 български предприятия и 20 баварски компании, които са част от делегация, водена от Франц Йозеф Пширер, държавен секретар на Баварското министерство на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите. Повечето компании са в сферата на автомобилостроенето, машиностроене и информационни технологии. Това стана ясно по време на връчването на наградите на Баварското представителство у нас. Церемонията беше предшествана от делова среща между държавния секретар Пширер и заместник-министърът на икономиката Любен Петров. „Със заместник-министър Петров, говорихме за опита, който Бавария има в дуалното обучение. Именно тук бихме искали да си сътрудничим много интензивно, за да може да има тясна връзка между предприятията и обучението и бизнесът да разполага с квалифицирана работна ръка”, каза Пширер. Той допълни, че амбицията на Бавария е да стане втората германска провинция с най-висок стокообмен между България и Германия. В момента Бавария е на трето място, след Северен Рейн Вестфалия и Баден Вюртенерг, като заема 16% от стокообменът между двете държави.

„Баварските компании намират данъчната система в България за благоприятна. Също така разходите за работна ръка са много благоприятни. Що се отнася до конкуренцията с азиатски пазари, България е много добра дестинация. Надеждите ни са, че вашето правителство и държава ще продължат с реформата в правосъдната система, а също така и административната реформа, за да могат да бъдат създадени още по-благоприятни условия за развитие”, допълни Пширер.

„Съдебната реформа е изключително важна, за да може да се повиши доверието в България и всеки един предприемач да е сигурен за своята инвестиция и да работи спокойно в България. Работната заплата също е атрактивна, но искам да ви уверя, че тя ще става все по-висока, така че тя няма да е най-атрактивния сегмент в нашето сътрудничество, но затова работим по намаляване на административната тежест на бизнеса, облекчаване на процедурите”, каза заместник-министър Петров.

Наградите на Баварското представителство се дават за 7-ма поредна година. Връчват се на фирми, които допринасят за развитието и задълбочаването на бизнес отношенията между България и Бавария. Те са в две категории:

1. Категория „Българско предприятие с икономически контакти с Бавария

Победител: „ПМУ Плевен” ООД – строително-монтажно предприятие за комплексно изграждане на промишлени и строителни обекти, което е създадено през 1955 г.

1000 баварски фирми в България

2. Категория: „Баварско предприятие с дейност в България

Победител: „МедиаНетуъркс” ЕООД – извършва и предлага медийни услуги – от предпечатни и печатни услуги до разработване на web и мобилни решения.

1000 баварски фирми в България

Бавария в цифри1000 баварски фирми в България

12 600 000 жители

522 млрд. EUR – Брутен вътрешен продукт (11 пъти повече от българския)

70 552 кв.км. територия

38 400 EUR средна производителност на човек на година

23 400 EUR средна покупателна способност на човек за 2015 г.

61% от работещите в Бавария са заети в малките и средни предприятия


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    0 0 Отговор
    Последното място в Европа, където чорбаджията може да плаща 200 евро заплата......аси инвеститора