Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 14:35 1 874 8

Глобиха таксиметрова компания за имитация

  • глобиха-
  • таксиметрова компания-
  • имитация

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение на чл. 35, ал. 1 от Закона за конкуренцията (имитация) от страна на „ОН Сититранс“ ЕООД и наложи имуществена санкция в размер на 3520 (три хиляди петстотин и двадесет) лева – 8% от общия оборот на дружеството за 2014г.

С решението Комисията постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение.

В хода на проучването е установено, че подателят на искането „За едно евро“ ООД и ответното дружество „ОН Сититранс“ ООД предоставят на пазара услугата таксиметров превоз на пътници. Подателят на искането предоставя услугата за гр. София от 1999 г. и към настоящия момент.

„За едно евро“ ООД притежава комбинирана марка с рег. № 38232, като от 1999 г. тази марка под форма на стикери присъства на предните врати на таксиметровите автомобили. От 2005 г. на задните врати на такситата се поставят стикери, рекламиращи услугите на ПИБ. Предвид дългогодишното присъствие на пазара на таксиметровите автомобили на „За едно евро“ ООД Комисията приема, че външният вид на автомобилите се наложили на пазара на таксиметрови услуги сред потребителите най-вече с рекламното си лого във формата на печат с две концентрични окръжности, както и с рекламните стикери.

„ОН Сититранс“ ЕООД поставя на таксиметровите си автомобили два варианта на стикери с изображения, във висока степен сходни с тези на „За едно евро“ ООД.

След съпоставяне на външния вид на таксиметровите автомобили на двете страни в производството Комисията намира, че приликите са достатъчни да създадат възможност за заблуда на потребителите относно предложителя на услугата, а присъствието на сходни централни елементи измества вниманието от наличните разлики в и около тези елементи.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността на извършеното нарушение от страна на ответното дружество, което продължава повече от четири години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смолян

    0 0 Отговор
    КЗК са действали на място и предвид печалбите на чужд гръб даже глобата ми се струва малка.
  • 2 Нобус

    0 0 Отговор
    Браво! Лошото е, че тези не са единствените, които злоупотребяват по този начин. Пълно е с ментета - КЗК като е започнала да им наложи глоби на всичките.
  • 3 Вили

    0 0 Отговор
    Е най-после ще има ред сред тези обирджии. Секторът трябва да се прочисти от лъжливите копарки, които само ни бъркат в джобовете и не плащат и грам лев на държавата за осигуровки и данъци. Това са модерните престъпници на дребно. Много пъти ми се е случвало така да се припозная в някое такси после да се карам с шоьора, че се опитва да ме излъже. До сега само срещах простият отговор – Ами да сте гледали по-внимателно. Надявам се сега да си получат заслуженото тези измамници.
  • 4 Възмутен

    0 0 Отговор
    3520 лв, представляващи 8% от общия оборот?!?! това е някаква подигравка - 44,000 може да е оборота на едно такси, но не и на цяла компания
  • 5 НАП

    0 0 Отговор
    Е, не това не е истина. 8% от оборота на дружеството за 2014 е в размер на 3 520 лева, т.е. годишният оборот е 44 000 лева, при 365 дни в годината се получава средно дневен оборот в размер на 120.55 лева ?!?!
    Питам и отговор не искам, това за едно такси ли е оборота или за цялата компания-имитатор?!?
  • 6 999

    0 0 Отговор
    Глобата като сума е много несериозна, но поне трябва да се отчете желанието! За премахване на копърките от улиците по-добре би било при такива нарушения да се отнема лиценза.
  • 7 Немо

    0 0 Отговор
    Заради такива фалшиви бакшиши на всички таксита им излезе лошо име.
  • 8 Ефтимова

    0 0 Отговор
    Искам да споделя, че тази компания продължава да изнудва клиенти. Например, днес в 18.48 часа от Славейков до градинката Лозенец ми взеха 5.00лв. Кола СВ 0368 РТ. Моля вземете мерки! Ще ви посетя скоро с данъчно лице!