Last news in Fakti

25 Септември, 2011 19:35 4 477 0

С 2 трилиона евро спасяват еврото

  • гърция-
  • португалия-
  • испания
С 2 трилиона евро спасяват еврото - 1
Архив

 С план от близо 2 трилионна евро европейските лидери работят по проблема за възстановяване на доверието към еврозоната, предаде Ройтерс.

 Инициативата включва масирано наливане на пари в закъсалите банки, предоставяне на няколко трилиона евро на специалния фонд за защита на единната валута и дори евентуален частичен фалит на Гърция.

Тя обаче ще остане в групата на еврото. Лидерите на Франция и Германия вече са започнали да работят по плана, твърдят анонимни източници на Ройтерс.

Те са водени от увеличаващите се спекулации, че дълговата криза в еврозоната е на път да срине глобалната икономика.

Целта е да не се позволи разпространението на кризата от Гърция, Португалия и Ирландия към Италия и Испания, които се определят като прекалено големи, за да бъдат спасeни.

Според източниците на агенцията напредък е постигнат по време на срещата на Г-20 във Вашингтон. Европейските лидери са били поставени под натиск да изготвят решение на кризата до следващата среща, която ще се проведе на 4 ноември в Кан.

Първата стъпка в плана ще е да се рекапитализират банките в еврозоната с десетки милиарди евро. Целта е да се гарантира, че системата ще остане стабилна дори при фалит на Гърция.

Вторият основен момент е да се увеличи размерът на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), който в момента се равнява на 440 млрд. евро. Според оценки на икономисти, ако Италия и Испания останат извън пазарите, те ще се нуждаят от около 2 трлн. евро.

Правителствата ще се опитат да достигнат тази сума с помощта на Европейската централна банка.

Страните от Г-20 обсъдиха начините за подпомагане на най-бедните държави, включително въвеждането на данък върху финансовите трансакции, който започва да придобива очертания, въпреки опозицията на някои големи сили, предаде междувременно Франс прес.

Въвеждането на такъв данък получи неочаквана подкрепа от Бил Гейтс, до скоро скептично настроен към идеята. Бившият шеф на софтуерния гигант "Майкрософт" отбелязва в доклад, че подкрепата на всички страни не е задължително предварително условие. САЩ вече обявиха, че ще бойкотират такъв данък. Европейската комисия от своя страна даде да се разбере, че може да предложи въвеждането на данъка от 2014 г.

МВФ и СБ препоръчаха на държавите от Г-20 да облагат с данъци емисиите на въглероден диоксид и горивата за морския и въздушния транспорт, за да си осигурят средства за борба срещу промените в климата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА