30 Септември, 2011 10:03 819 0

Турция иска по-евтин газ от Русия

  • турция-
  • русия-
  • газ

Трудни дни предстоят за „Газпром”. Във вторник Европейската комисия започна проверка на всички дъщерни дружества на компанията на Стария континент, припомня АП.

Към натиска над „Газпром“ се присъедини и Турция.

Анкара е поискала Русия да намали цената на внасяния в страната газ, заплашвайки да развали договора, ако не бъде удовлетворено искането й. Това обяви пред журналисти министърът на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от АФП.

Русия е най-големият вносител на газ в Турция (с дял от 60 процента), следвана от Иран, припомня агенцията.

Според Йълдъз, ако споразумението с Русия не бъде продължено, Истанбул няма да има проблеми с осигуряването на природен газ.

„Газпромекспорт“ заяви, че няма никаква информация по този въпрос от турския си партньор „Боташ“ (Botas) - държавната компания, отговаряща за преноса на течни горива.

От руската компания уточниха, че именно „Боташ“, а не министерството, е страна по договора.

Турската заплаха се обяснява с опитите на правителството да предотврати недоволство на гражданите заради увеличаване на цените на газа с наближаване на зимата на фона на девалвацията на турската лира през последните месеци, което прави вноса по-скъп. Йълдъз отбеляза, че цените на газа на пазарите на едро са нараснали с 39 процента от 2009 година, подчертавайки, че това поскъпване кара Турция да преразгледа договорите, които скоро ще изтекат.

Споразумението с Москва е до края на годината.

Експерти отбелязват, че избраният от Анкара момент за атака е идеален, пише вестник „Независимая газета“.

Проверките не са свързани с отношенията между Русия и ЕС, а с подозрения на ЕК за нарушения на правилата на конкуренцията и антимонополното законодателство на съюза, заяви пред журналисти говорител на комисията. От там уточняват, че проверките не означават, че компаниите са виновни за нарушаване правилата на конкуренцията и законодателството на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА