5 Октомври, 2011 13:18 1 022 0

И Полша иска по-евтин газ от Русия

  • полша-
  • русия-
  • газ-
  • синьо гориво
И Полша иска по-евтин газ от Русия - 1
Архив

 

Полша заплаши, че ще съди „Газпром“ за високите цени на природния газ, съобщи Warsaw Business Journal.

Това се случва дни след като Турция обяви, че ще спре част от доставките си от Русия също заради скъпото гориво. За поевтиняване на газа от Русия в момента настояват още Италия, Германия и Литва.

В момента „Газпром“ преговаря с полската държавна компания Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA (PGNiG), съобщи вестник Rzeczpospolita. 

Варшава вече поиска поевтиняване на газа с 10 на сто още през март. Повод тогава стана фактът, че „Газпром“ се съгласи да намали доставната цена на синьото гориво за Естония и Латвия с 15 на сто, а също така и да преразгледа цените, по които продава на E.ON Ruhrgas, GDF Suez и Eni.

Руските медии припомнят, че Кремъл допуска поевтиняване на газа за Полша, но ако страната се съгласи да купува по-големи количества.

Между двете държави има и сключен меморандум за постепенно увеличаване на доставките от 10 млрд. куб. метра през 2010 г. до 11 млрд. куб. метра до 2022 г. Това не пречи на правителството във Варшава да заплашва, че ако не бъде постигнат отбив от доставната цена, ще се обърне към международен арбитраж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА