Last news in Fakti

30 Ноември, 2015 17:22 965 0

Караници за Бюджет 2016

  • бюджет 2016-
  • караници-
  • депутати-
  • догодина

Повече пари за култура догодина

Народните представители от БСП и Атака напуснаха заседание на бюджетна комисия в парламента, на което се разглеждат бюджетите на Здравната каса, общественото осигуряване и този за 2016-та година.

 „Скандално е да се гледат трите бюджета наведнъж. Скандално е 2 минути преди започването на заседанието да нямаме никакви материали, въпреки многократните ни предупреждения, за да може да седнем с експерти и да направим сметки“, обясни депутатът от БСП Румен Гечев.

Той подчерта, че няма становища към бюджетите, както и стенограма от първо четене. „В началото на комисията ни раздават проекта с включени предложения на други политически групи, с които ние не сме запознати. Такова нещо няма дори и в Африка. Разпределят се милиарди без никаква информация“, коментира Гечев и добави: „Това е атентат срещу демокрацията. Не може да се обсъжда най-важният закон в държавата по този начин“.

Петър Чобанов от ДПС заяви, че за пореден път се вършат неща, близки до абсурда, като по думите му Бюджет 2016 в началото на заседанието дори не е бил разпечатан, а предварително не са били представени нито становища, нито мотиви, или доклади по трите законопроекта.

Николай Александров от Атака мотивира напускането си с липсата на доклади, като дори показа своята електронна поща, на която не е била изпратена никаква информация за днешното заседание и сравни поведението на управляващите с Ким Чен-ун и ситуацията в Северна Корея. По думите му дори има вкарани промени в законопроектите между първо и второ четене, които дори и опозицията не е могла да разгледа.

От БСП и Атака ще обсъдят дали утре ще участват в извънредното заседание на парламента, на което ще се гледат трите бюджета.

Още 10 млн. лева допълнително за култура гласуваха депутатите от бюджетната комисия. Парите ще бъдат разпределени между Министерството на културата и общините, за да може те да стигнат и до държавните, и до общинските структури.

Със Закона за бюджета за догодина се прави и актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се налага най-вече заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната. Необходими са и повече пари за финансирането на европроектите.

Тази седмица - след гласуването им в ресорната бюджетна комисия, законите ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА