Last news in Fakti

8 Декември, 2015 14:27 3 421 4

Финландия ще дава по 800 EUR на месец на своите граждани

  • финландия-
  • осигуряване-
  • заплащане

Сумата от 800 EUR ще се предоставя месечно на всички пълнолетни граждани на Суоми, независимо от наличието на други доходи. В замяна на финландците ще им се наложи да се откажат от всички други социални помощи, които получават. Мярката се прилага с цел опростяване на системата за социално обезпечаване и с цел мотивиране на безработните да се преквалифицират.

Към момента, безработица във Финландия е на рекордно високо ниво – близо 10% от трудоспособното население, а сред младежите този процент достига 22.7%. Действащата система на социално обезпечаване не стимулира безработните да се преквалифицират.

Въвеждането на т.нар. „национален базов доход” се приветства от 69% от населението на Финландия. Привържениците на тази идея се осланят на опитът на Канада от 70-те години на миналия век.

Въвеждането на базов доход също така планира да въведе и холандският град Утрехт, както и Швейцария. Референдумът по този въпрос в Конфедерацията е насрочен за 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123455

    0 0 Отговор
    Намериха лесното и на мигрантите и на м...лите.
  • 2 Станислав Янков

    0 0 Отговор
    Ето така се прави!!! За пореден път се потвърждава, че скандинавските държави са върха като качество на живот и социална структура!!! Преди доста години, в коментарите на друго място, само теоретично развих визията за именно така форма на социална система, при която всички без изключение, включително работещите (наличието на работа не е основание за дискриминиране), да получават някаква базова сума за оцеляване и то при мене беше и определени изисквания към безработните, последните редовно да се явяват на интервюта за работа, организирани от бюрата по труда. Тогава бях оплют и осмян най-жестоко от останалите коментатори. Е! Изглежда съм бил години напред пред другите! Отново! :)))))
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сасио

    0 0 Отговор
    Най- окъсалите ги чакаме да си купуват имоти тука и да си ги харчат със здраве. Така се става среден Българин!