10 Декември, 2015 14:26 1 470 1

Успяхме да създадем 35 000 работни места в аутсорсинг индустрията

  • росен плевнелиев-
  • създадени-
  • работни-
  • места-
  • успяхме-
  • аутсорсинг-
  • индустрия

Перспективите са да удвоим работните места и да станат 70 000, заяви Плевнелиев

Успяхме да създадем 35 000 работни места в аутсорсинг индустрията - 1
Снимка: БТА

Стокообменът между България и Словакия наближава 500 милиона евро. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев на пресконференция след срещата му със словашкият президент Андрей Киска. Киска е на двудневно официално посещение у нас по покана на Плевнелиев.

По думите на Росен Плевнелиев, словашките туристи в България са около 70 000. "Двамата изградихме много силно приятелство", обясни Плевнелиев и благодари на президента на Словакия за споделеното партньорство. Двете страни имат много общо в различни индустрии, каза българският президент и добави, че има потенциал да се реализират и общи проекти за излизане на трети пазари. "Двамата сме лично ангажирани в развитието на иновациите. Утре заедно ще открием „София тех парк“ и ще участваме във форум на словашкия бизнес. „София тех“ е първата иновационна екосистема в региона. Тя е платформа за развитие на високи технологии за развитие на младите и предприемчивите", коментира Плевнелиев, като заяви, че се работи и за създаването на регионална енергийна борса за Югоизточна Европа.

„Пазарът на електроенергия в България ще бъде напълно либерализиран до няколко месеца. Работим и за създаването на регионална енергийна борса за Югоизточна Европа, като черпим от опита на Словакия и държави от централна Европа", заяви той и допълни, че реализирането на проекти в сферата на енергийната ефективност има своя потенциал. Държавният глава припомни, че България е стартирала милиардна програма за енергийна ефективност, а Словакия има опит в сферата. Той посочи, че развитието в сектора стимулира икономиките. „България и Словакия бяха най-силно засегнати от газовата криза през 2009 година. Общ приоритет и за двете страни е диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", обясни Плевнелиев.

Президентът коментира, че страната ни подкрепя изграждането на газовия коридор „Юг-Север", като приоритет е изграждането на интерконекторните връзки със съседните ни държави.

Относно променената среда за сигурност президентът допълни, че са подчертали важността на решенията от Уелс за повишаване на отбранителните способни на НАТО. „Приветстваме решението за създаване на координационни центрове на НАТО в Словакия и Унгария", заяви той като припомни, че такива са били създадени в България. Това е важна стъпка за повишаване на сигурността, подчерта Росен Плевнелиев.

Европа има моралната отговорност и възможността да действа по-решително за решаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, каза още той. По думите му, той и словашкия президент са се договорили да си сътрудничат при подготовката на срещата на върха във Варшава през 2016 година и да работят към интеграцията на Алианса към динамично променящата се среда за сигурност.

„Справянето с миграционната криза в Европа не е по силите на нито една отделна държава в ЕС. Нужен е общ подход. Трябва да се концентрираме върху отстраняване на проблемите ", посочи Росен Плевнелиев. Той коментира, че на европейско ниво се нуждаем от разграничаване на бежанците от икономическите емигранти.

„Както и да повишим ефективността на контрола по външните граници на ЕС", коментира още той. Страната ни прилага стриктно Дъблинските споразумения и регистрира всички емигранти, които влизат в нея. Благодарен съм за подкрепата на Словакия за присъединяването на България към Шенген, каза президентът.

„България показва, че охранява по един много ефективен и достоен начин външната граници на ЕС", допълни той. По думите му, Шенген е олицетворение на европейските граждани да пътуват свободно. Надявам се, че тази мечта ще бъде отстоявана, каза още Плевнелиев, като допълни, че от присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство ще спечелят всички.

Успяхме да създадем 35 000 работни места в аутсорсинг индустрията, перспективите са да удвоим работните места и да станат 70 000, каза още той.

По думите на Куска пък, България и Словакия споделят общ пазар и имат общи клъстери, които се развиват много добре, заедно обаче ставаме още по-конкурентно способни. "Гордеем се, че сме регионалния хъб за информационните и комуникационните технологии", коментира той.

„Българската екосистема, която обслужва региона на Европа и словашката ще отворят още възможности", каза той. По думите му, ще изпълняват много общи проекти между двете страни и чрез европейски инструменти.

"Гордеем се, че България има ниски данъци. Гордеем се, че българските банки са ликвидни", каза Плевнелиев. Във връзка със Северен поток 2 българският президент каза, че категорично той няма как да бъде само бизнес проект и за него трябва да има същите правила, които важат и за Южен поток. Плевнелиев очаква действия от ЕК по пътя за едно отговорно решение за Европа не само в бизнес гледна точка, но и от политическа гледна точка за това как се вписва Северен поток 2 в политиката на съюза.

Андрей Киска пък заяви, че в България в ИТ сектора е на челно място. "Хората и работещите във високите технологии са на много високо ниво", посочи той и подчерта, че трябва да се стимулират високите технологии като в тази сфера има какво да научат от България.

По време на церемонията бяха подписани и документи за сътрудничество между двете страни. Беше подписана програма за сътрудничество между двете министерствата на образованието и науката, спогодба за сътрудничество в сферата на културата, меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия на България и словашката агенция за иновации и енергия, меморандум в областта на енергийното развитие, както и меморандум за сътрудничество между София Тех парк и словашката агенция за иновации и енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня същия

    1 1 Отговор
    Вие ли ги създадохте бе чехльо? :))) Call центрове създадохте, ИТ сектора се развива ВЪПРЕКИ ВАС!