Last news in Fakti

18 Март, 2016 12:27 5 248 6

Саудитска Арабия се отказва от петрола

  • слънчеви панели-
  • саудитска арабия-
  • петрол-
  • нефт
Саудитска Арабия се отказва от петрола - 1
Снимка: АП/БТА

Властите в Саудитска Арабия искат да се откажат от петрола като основен източник на доходи за бюджета.

Освен това нефтът не трябва да играе и основна роля в икономиката на кралството, съобщава Блумбърг. Агенцията посочва, че Рияд иска да се съсредоточи към възобновяемите източници на енергия и по-специално на слънчевите електростанции.

Прогнозата беше направена от министъра на петрола на Саудитска Арабия Али ал Наими. Прицелването към слънчевите станции е обусловено от самия климат на страната.

Аз смятам, че няма друга страна освен Саудитска Арабия, която да е по-подходяща за развитие на зелената енергетика. Ние притежаваме всичко, което е необходимо за строителството на слънчевите електростанции, отбеляза Али ал Наими.

Той все пак отбеляза, че не вярва, че кралството ще е в състояние в следващите 50 години да се откаже изцяло от петрола.

„ В следващите 50 години човечеството няма да се откаже от петрола, което не е чак толкова лошо“, коментира Ал Наими.

Международната агенция за енергетика вече прогнозира, че черното злато ще продължи да поевтинява и петролният пазар през 2016 г. ще остане пренаситен.

Една от големите банки в света Goldman Sachs не изключва, че петролът ще падне до $20 за барел.

Проблемът е в това, че потреблението на енергия в Саудитска Арабия расте по-бързо от която и да е друга страна от района на Близкия Изток. Това се компенсира от петрола и природния газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 5 Отговор
    Правилно! За какво им е петрол като си имат слънце!:) Ще изнасят Зелена енергия за цял Свят докато не скапят конкуренцията!:) Първи ще окапят руснаците последвани от разните там латиноси, а САЩ ще им се молят на колена да ги пощадят, ама няма!:) Освен, ако не приемат Исляма!:)
  • 2 еххх

    2 3 Отговор
    Петрола беше 27$, а сега е 38$ и малко ме съмнява да падне до 20$ поради ред причини.
  • 3 Нова

    2 1 Отговор
    В някои западащи северни държави няма да може да се уползотворят някои от откритията на съвременната цивилизация за безплатна и чиста енергия от природата. Кофтииии.
  • 4 onq s konq

    3 2 Отговор
    Ние се чудим как да елиминираме дела на "зелената енергия" че ни съдраха кожухчето тия цени,арабите тръгнали да откриват топлата вода...Не съм ходил там,но е ясно че имат МНОГО СЛЪНЦЕ за фотоволтаици,за "слънчева вода" и т.н.Да,но някакси ВОДАТА май не им достига...с която да напояват "чернозема"...който май пак го няма никакъв.И като почне един див внос на лапачка,/който хич не е евтин/,ще им стигнат ли стинките без да пускат нефтените помпи?!
  • 5 кроко

    3 2 Отговор
    Малко топлата вода откриват, ама проблема не е в това, а в преноса и евентуалното и съхранение, щото слънцето пече яко там, ама само през деня!
  • 6 Арабела

    2 0 Отговор
    Много смях - ще преминат на износ на пясък?
    Или на питейна вода?