Last news in Fakti

18 Април, 2016 07:00 1 413 0

И Кипър губи от Брекзита

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

За Острова на Афродита британските туристи са основен източник за приходи в туризма

И Кипър губи от Брекзита - 1
Снимка: АП/БТА

Доходите на жителите на гръцката част на Кипър могат да паднат с до 8%, ако Великобритания напусне ЕС.

За това предупреждават кипърски медии.

Експерти смятат, че ако Великобритания напусне Общността, то това ще има негативни последици за редица страни, с които Лондон има традиционни отношения, като Кипър, Малта и Ирландия.

За Острова на Афродита британските туристи са основен източник за приходи в туризма. Пристигащите от Великобритания са се увеличили с 18 на сто до 14 552 през януари в сравнение с година по-рано, показват данните на гръцката статистика.

2015 г. беше една от най-силните години за кипърския туризъм. Той генерира приходи от 12% от БВП. Те помогнаха на Острова на Афродита да излезе през 2015 г. от рецесията.

След срива на банковата система в Кипър през март 2013 година страната трябваше да договори 10 милиарда евро кредит от Международния валутен фонд (МВФ), ЕС и Европейската централна банка в замяна на драстични икономии. Предупреждението за свиване на доходите сериозно може да разклати крехкото възстановяване на Острова на Афродита.

Според МВФ евентуално напускане на Съюза от Великобритания ще нанесе сериозни щети на британската, но и на глобалната икономика. Това предупреждение беше отправено по време на пролетната среща на фонда.

На проведения форум стана ясно, че британският референдум е един от най-големите непосредствени рискове пред световната икономическа стабилност.

Междувременно генералният директор на Федерацията на германските индустриалци (BDI) Маркус Кербер даде ясно да се разбере, че германските инвеститори ще станат по-предпазливи при евентуален Брекзит. Статистиката показва, че около 10% от чуждите инвестиции на Острова идват от Германия.

Главният икономист на МВФ Морис Обстфелд посочи, че при Брекзит инвеститорите ще станат твърде предпазливи.

Самата Конфедерацията на британските индустриалци (CBI) посочи, че еврочленството на Лондон е важен фактор за привличане на инвестиции.

Формула 1 няма да бъде повлияна от евентуално напускане на Великобритания на Европейския съюз, заяви промоутърът на състезанието Бърни Екълстоун. Той е известен със своята евроскептичност.  

Календарът на Формула 1 е от 21 състезания през тази година, но само седем от тях са в Европейския съюз.

Членството в ЕС се подкрепя от премиера Дейвид Камерън, основните компании, по-голямата част от лейбъристите, основните профсъюзи и международните партньори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА