Last news in Fakti

24 Април, 2016 11:35 2 914 2

Трише: Брекзитът ще разтърси Европа

  • ес-
  • brexit-
  • трише-
  • великобритания-
  • брекзит

Британската лира би загубила около 25% от стойността си при евентуално напускане на ЕС

Трише: Брекзитът ще разтърси Европа - 1

Ще има много вреди за стабилността на Европа, ако Обединеното кралство напусне Европейския съюз (ЕС) под формата на „Брекзит”, заяви бившият президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.

Неговото предупреждение беше направено в интервю за телевизия Си Ен Би Си.

Основният проблем е, че Великобритания поема огромни рискове, не само икономически, финансови, исторически, но аз бих отбелязал тези и за техния собствен флаг, посочи Трише.

Ако Шотландия се възползва от ситуацията,

за да поднови процеса на своята независимост, то Лондон би трябвало да промени Юниън Джак (названието на знамето на Обединеното кралство).

На 23 юни Великобритания трябва да проведе референдум дали да остане или напусне Европейския съюз.

Трише заяви, че вярва в оставането на Обединеното кралство в ЕС, защото изходът от Общността е ясен сигнал, че е срещу интересите на Острова.

Великобритания е дълбоко свързана с ЕС и това ни вдъхва доверие,

че Лондон ще остане в Общността, посочи Трише.

Европейският съюз би загубил втората си по големина икономика и близо около $3 трлн. от БВП, ако Лондон реши да поеме по пътя извън 28 –членния Съюз.

Трише предупреди, че сигурността и отбраната на Лондон биха били застрашени при една подкрепа за Брекзита.

От финансова гледна точка би било катастрофа за Великобритания, ако страната напусне, обобщи Трише.

Британската лира би загубила около 25% от стойността си при евентуален Брекзит,

предупреди финансовият експерт Джонатан Мартин.

Той припомни, че при обявяването на датата на референдума през февруари стерлингът загуби за ден около 4% от стойността си.

Джонатан Мартин посочи, че швейцарския франк може да бъде убежище при един евентуален Брекзит.

Ако Великобритания напусне Европейския съюз, до 2030 година икономиката й ще се свие с 6%, отколкото би била, ако тя остане в Общността. Това прогнозира в доклад британското министерство на финансите.

Търговията, инвестициите и бизнес активността ще намалеят.

Отказът от членство в ЕС на Лондон ще причини дълготрайни икономически щети, тъй като Островът никога няма да успее да договори достъп без квоти и мита до Единния пазар на Стария континент.

Брекзитът рискува да остави европейските банки с финансова дупка за около €108 млрд. Кредиторите от ЕС, които притежават британски облигации, банкови заеми и дългове по кредитни карти могат да се окажат въвлечени в заразен негативен ефект.

Европейската комисия все още няма планове за извънредни ситуации

във връзка с предстоящия във Великобритания референдум и не спекулира със сценарий от типа "какво ще се прави, ако последва Brexit", посочи в имейл до агенция Блумбърг говорител на Комисията.

Това означава, че предстоящият на 23-ти юни референдум във Великобритания представлява поредно предизвикателство за Европейския монетарен съюз от близо €368 млрд. Еврозоната бележи спад от 2007 година насам, когато започна сривът на кредитните пазари и финансовата криза по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ремус

    0 3 Отговор
    Време е европейския съюз да се разпада и България отново да бъде присъединена към командването на Русия. Те са ни освободили веднъж и пак ще ни осваободят от демокрациата.