Last news in Fakti

13 Май, 2016 18:03 1 775 0

МВФ предупреждава за тежките последици от Brexit

  • великобритания-
  • brexit-
  • мвф-
  • кристин лагард-
  • ес

Поддържници на идеята за излизането на Великобритания от ЕС обвиниха шефът на МВФ в политическа намеса

МВФ предупреждава за тежките последици от Brexit - 1
Снимка АП/БТА

Последствията за Великобритания, при евентуално напускане на ЕС, ще бъдат „много лоши и тежки“, заяви ръководителят на МВФ, цитирана от „Скай нюз“.

Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд, каза, че рязкото покачване на лихвените проценти е сред отрицателните последици, които биха могли да се случат ако Великобритания напускане 28-членния блок след референдума на 23 юни.

Тя добави, че Brexit ще доведе до "значителен риск", а перспективата е причинила "безпокойство по целия свят".

Лагард повтори и предупрежденията на Английската централна банка, която обяви, че един вот за излизане от ЕС "потенциално би могъл да доведат до техническа рецесия".

„Вот за излизане може да наложи продължителен период на повишена несигурност, която ще доведе до нестабилност на пазара и да удари продукцията“, се казва в доклад от МВФ.

От глобалната финансова институция предупреждават още, че перспективите от референдума „вече оказват влияние върху решенията за инвестиции и наемането на нови служители, като последните проучвания на икономическата активност сочат спад до най-ниските нива от три години насам“.

МВФ очаква още, че реакцията на световните пазари ще бъде "негативна и може да бъде тежка". Великобритания е заплашена и от рязък спад в цените на жилищата, увеличаване на разходите по заеми за домакинствата и фирмите, както и внезапно спиране на притока на инвестиции.

Лагард отхвърли обвиненията на някои критици, че "работи срещу Великобритания" като заяви, че няма политически пристрастия, а МВФ е направила своя доклад, защото на първо място Brexit има значителни недостатъци и е изключително рискован ход, а на второ - той не е само вътрешен въпрос.

"Наш дълг към тази страна и към международната общност е да изложим фактите, цифрите, нашите модели на различните хипотези, така че хората да бъдат надлежно информирани за последствията от своя избор.", заяви шефката на МВФ.

Ако британците гласуват за оставане в Общността икономиката може да се възроди във втората половина на тази година, се казва още в текста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА