Last news in Fakti

11 Юли, 2016 15:54 1 232 0

Ще вдигне ли Английската банка основната лихва?

  • английската банка-
  • основната лихва

Очаква се забавяне на темпа на ръст на китайската икономика

Решението на Английската централна банка (BoE) за стойността на основната лихва - което ще бъде обявено в четвъртък (14 юли) – се очаква с внимание в Европа, и не само, се казва в коментар на „Капман Холдинг“. От една страна, очакванията на част от финансистите са за увеличение на т. нар. количествени облекчения, след като гуверньорът на Британската банка Марк Карни наскоро предложи намаление на лихвените проценти. Което означава, че най-вероятно ще бъдат необходими допълнителни стимули за финансовата система на страната през лятото, за да се компенсира «удара» върху икономиката от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

Проучване на Ройтерс сред известни икономисти обаче показва, че само 17 от 52 от тях, т.е. по-малко от една трета, прогнозират понижение на ОЛП на 0,25% спрямо сегашните 0,5%. Останалите две трети от икономистите смятат, че основната лихва ще остане на сегашното си ниво от 0,5%, като Комитета по парична политика е по-вероятно да изчака до август, преди да предприеме нови действия.

Нарастването на БВП на Китай през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година ще бъде в центъра на вниманието в края на седмицата (15 юли), особено след като предвижданията са за увеличение с 6,6%. Ако прогнозата се реализира, това означава, че периода април-юни 2016 г. ще покаже най-нисък ръст на БВП на втората в света икономика от 2001 г. насам (за първото тримесечие показателят беше 6,7%). Разбира се, посоченият темп на ръст остава далеч по-висок от този на европейските страни.

Заедно с доклада за БВП, ще бъдат публикувани данни за промишленото производство на Китай през юни и продажбите на дребно за периода. Освен това, оповестените през изминалия уикенд по-слаби от очакваните данни за инфлацията в Китай, предполагат предприемане на стъпки по правителствените стимули за подпомагане на икономиката, смятат анализатори от «Капман Холдинг».

Министерството на търговията на САЩ, също в края на седмицата, ще публикува данни за продажбите на дребно през юни. Консенсусната прогноза е за леко месечно покачване до 0,1% за юни, след ръст от 0,5% през май. Основните продажби се очаква да се увеличат с 0,4%, т.е. колкото пред предходния месец. Покачването на продажбите на дребно във времето е индикация за по-силен икономически растеж, а по-слабите продажби са сигнал за спад на икономиката. На потребителските разходи се дължи около 70% от икономическия растеж на САЩ.

Данните за инфлацията в САЩ за юни - които официално ще бъдат огласени на 15 юли от Министерството на търговията - са с прогнозна стойност от 0,3%, при базисна инфлация от 0,2%. Според пазарните анализатори, Индексът на потребителските цени за юни на годишна база ще достигне 2,3%. Ръстът на инфлацията може да послужи като катализатор за натиск  върху Фед за повишаване на основната лихва, отбелязват анализатори от «Капман Холдинг».

В центъра на вниманието на Wall Street пък през седмицата ще бъдът отчетите за корпоративните печалби. Ще бъдат публикувани финансовите резултати на инвестиционните банки JP Morgan, Chase Citigroup и Wells Fargo, както и други финансови компании, като BlackRock Inc. и PNC Financial Services. Според предварителните данни, печалбата за финансовия сектор като цяло се очаква да спадне с 5,4% през второто тримесечие.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА