Last news in Fakti

13 Юни, 2016 16:40 1 454 0

В очакване – ФЕД ще вдигне ли основната лихва през юни

  • в очакване-
  • фед-
  • основната лихва-
  • юни

(Международните финансови пазари за периода 13-17 юни 2016 г.)

Федералният резерв на САЩ отново е на фокус през седмицата, тъй като се очаква  да направи поредното си съобщение по паричната политика на 15 юни вечерта, в края на двудневното си заседание. Очакванията на международните анализатори са Централната банка на САЩ да запази лихвените проценти на сегашното ниво. «Залозите» са, че повишение на основния лихвен процент  /ОЛП/ може да има най-рано през юли, се казва в анализ на ИП «Капман».

Позицията «на изчакване» продължава, след като докладът за заетостта за май показа най-бавния темп на растеж на броя на работните места от септември 2010 г. насам. На пресконференция след заседанието Джанет Йелън се очаква да обобщи кои икономически показатели ФЕД ще наблюдава с повишено внимание. Федералният резерв ще публикува тази седмица и последните си икономически прогнози.  

Министерството на труда САЩ пък ще огласи доклада за инфлацията за май. Според прогнозите, индексът на потребителските цени ще се повишили с 0,3% за май, след нарастване с 0,4% през април, което е най-бързият темп на увеличение от повече от три години насам. Очакванията са годишната инфлация за май да се запази на нивото си от април, т.е. 1,1%.

Данни за индекса на потребителските цени в Англия за май ще бъдат публикувани на 14 юни. Мненията на анализатори сочат, че индексът за май на годишна база ще е със стойност 0,4%. За април показателят е 0,3% на годишна база, който спад в темпа на инфлацията до голяма степен се дължи на по-евтините самолетни билети след Великденските празници.

Централната банката на Англия мналия месец изрази очакванията си за ръст на инфлацията през втората половина на годината.

Службата за национална статистика на Великобритания тези дни ще публикува доклада си по заетостта. Според последните данни, броят на безработните е намалял с 2000 през първото тримесечие, а коефициентът на безработица остава трайно на ниво от 5,1%.

Инвеститорите по всяка вероятност ще търсят признаци, дали Великобритания ще остане в Европейския съюз или напротив – в зависимост от референдума на 23 юни, който засяга и пазара на труда, смятат от ИП «Капман».

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби.

Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА