Last news in Fakti

17 Юли, 2016 17:30 1 651 8

Приватизация на "АЕЦ Белене" е по-добрият вариант

  • делян добрев-
  • приватизация-
  • аец белене-
  • вариант

Добрев подчерта, че до момента в проекта са вложени над 1 милиард и 400 милиона лева, а въпросното оборудване струва 600 милиона евро

Приватизация на "АЕЦ Белене" е по-добрият вариант - 1
Снимка: БТА

Приватизация на проекта "АЕЦ Белене" е по-добрият вариант след съдебното решение България да плати на руската страна за поръчаното, но неизползвано оборудване, заяви по БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той подчерта, че до момента в проекта са вложени над 1 милиард и 400 милиона лева, а въпросното оборудване струва 600 милиона евро:

"Ако ние вървим във вариант да приватизираме проекта, от една страна няма да плащаме тези 600 милиона евро, защото те ще бъдат платени от компанията, която приватизира проекта, от друга страна ще получим милиард и 409 милиона лева, тоест всичко инвестирано до момента в проекта. Държавата, в лицето на НЕК, ще си възстанови направените разходи и по този начин значително ще подобри финансовото състояние на НЕК."

Не говорим за бягство от политическа отговорност, а да контролираме добре момента с процедурите и начина, по който да се приватизира този проект. Целта е държавата да получи максималното за това което има, отбеляза Добрев. по думите му, подновяване на строителството с държавни гаранции не е на дневен ред. По време на посещението на премиера Бойко Борисов в Техеран е обсъждан и вариантът Иран да купи реакторите за АЕЦ "Белене". Решение обаче няма и предстоят нови дискусии.

Според БСП държавата има интерес и нужда от проекта АЕЦ "Белене". Крум Зарков от ръководството на партията също изрази категорична позиция:

"Ние считаме ясно, че има само едно решение - рестарт на проекта "Белене" с необходимото държавно участие, защото без него просто няма да се случи. Няма в Европа чисто частна централа, това трябва да се знае. Намиране на сериозен стратегически инвеститор, който заедно с държавата да може да реализира този проект."

БСП няма да внася вот на недоверие на правителството свързан със  сектор "Сигурност", заяви още Зарков, който е член на Изпълнителното бюро на БСП. Причината е несигурността в Европа след атентата във Франция и размириците в Турция, които изискват "всички партии да запазят хладнокръвие".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Goro Lafchi

    1 1 Отговор
    Споко мили родни ненаяли се полигици. Рашъните ще строят два АЕЦ-в Турция! В една нормална държава "Белене" щеше да работи вече и да изнася ток. Защото каквото и да ви лъжат троловете реакторите са супер надежни, и понеже съм работил някъде знам-защитните системи не са руски, на Сименс са. А ние ще го.., там супата. Защото идват двама сенатори а зад гърба им нашите милите, крадат и крадат!
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    Има ли просъществувало или успешно приватизирано предприятие? Аз не знам за такова. Такива проекти се приватизират, за да се разпродаде вече платеното от държавата оборудване и то парите да отидат в джоба на партийния другар. Защо не се сформира комисия от министерството, която да продаде за и върне парите в държавния бюджет? Колко е трудно да се управляват дружества, както са частните така и държавните, но странно как държавните винаги са на загуба? Голямо точене пада.
  • 3 гост

    1 1 Отговор
    На Запад като направят референдум и държавата се съобразава с желанитето на гражданите. А в България след няколко години пак си натискат за тяхното, май вариянта беше отхвърлен от народа? Това е една яма, от която точат държавата от много години и понеже ако сега спре, ще трябва да се лишат от милиони, не им се иска и прояват наглост, без оглед на мнението на хората. Щом е за пари няма морал.
  • 4 мъка

    0 1 Отговор
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(2013)
    60 на 37 процента са гласували за Белене .
  • 5 мъка

    0 1 Отговор
    Другото заради което трябва да се построи Белене е че след 2030 година повечето Европейски страни ще забранят автомобилите с ДВГ и познай, всички тия електрички трябва да се зареждат с ток а тоя ток идва от електроцентрали не от разни хъбове и разните му там сондажи в Черно море .Дори чаршафите от арабските страни взеха да си развиват производството на ток нищо че имат нефт за години напред,само ние тука в БГ правим обратното - спираме електроцентралата и вадим нефт,, я извадим, я не,,
  • 6 анализатора

    1 1 Отговор
    Това момче е доста объркано, можело да се приватизира Белене, ама не можело да се без държавно участие, ама еди какво си, договорки с Техеран, ама там явно нищо не е станало, защото иранците искат да вземат реактора за без пари, пък и трябва разрешение от руската държава, работата е супер дебела и милиционерите видяха, че залъка е търде голям за тяхната уста, от друга страна пък, България е заплашена да остане без ток в близките години!
    Човека не казва нищо, според мен нямат идея какво ще правят, а им се иска да се наместят в хранителната верига, т.е. да смучат в бъдеще от печалбите на евентуален АЕЦ.
    Няма как да се приватизира напълно АЕЦ, защото има изходен продукт, обогатен уран и трябва разрешение пак от руската страна, което говори, че фирмата "ортак будала" ще е руска, но пък руснаците едва ли ще се впуснат във фиаско с енергийната мафия на България.
    Излиза, че АЕЦ Белене може да се строи пак с разрешение на Русия, иначе няма как.
    Тия неща, които ги разправя министъра са нелепи и смехотворни, на всеки е ясно, че България няма как да избяга от отговорност и няма как да не плати за реактора, както и няма кой да поеме задълженията на Белене, които са минимум 3 милиарда лева, както и да вложи поне още два пъти по толкова и то в съвместен бизнес с енергийната мафия, няма такива абдали.
    Варианта е да я купят руснаците и така, може и да ни опростят глобата, но пък американците няма да искат и общо взето нещата няма да мръднат.
    Най вероятно ще продадат реактора на безценица и ще си платим глобите на руснаците, като пичове.
    Така външният дълг на България ще нарасне и ще се наложи да теглят нови заеми за да свържен двата края, обаче по интересно ще стане, когато започнем да плащаме лихвите по новите заеми и бюджета започне да се свива, това означава, само едно, съкръщаване на разходите за задрвеопазване, образование, пенсии, социални помощи и всякакви благоустройствени проекти, с една дума България отива към по зле.
    Със сигурност, като краен ефект от това ще е и вдигането на тока, ще се увеличи цената на крайния потребител неимоверно и хората ще изпитват все повече трудности в плащането на сметките за тока, ще се вдигнат цените и на хранителните продукти и икономиката ще намали и невероятния процент на растеж от 1% годишно, ще стане -5% годишно, т,.е. рецесия.
  • 7 1234

    2 1 Отговор
    Още когато започна да духа в България вятъра на промяната,най напред издуха армията и въоръжението и.Така нашите тарикати твърдо се обезпечиха против военен преврат....и...започна голямата ПРИВЪРТИЗАЦИЯ. Всеки крадеше от всякъде,то не бяха заводи то консервени фабрики то...всичко каквото имаше у нас.Не останаха нито овце,кози и крави всичко се унищожи накрая като се опоска държавата започнаха с банките първа частна отиде после КТБ ,всезнаещата г-жа Кунева затри атомната,сега започна да затрива и образованието,като не и харесва старата система ,тя по коя система се е изучила толкова много по старата или по новата,или гледа да няма по учени от нея,затова ли бастисва всичко.Който дойде все промени прави,абе вие като сте учили как сте се научили със старата система,че стигнахте до ранг министър,а сега не ви харесва системата.Пълни некадърници и продажници сте всички,унищожихте една държава с толкова придобивки,с безплатно образование и здравеопазване.Вие сте по опасни и от скакалците.
  • 8 Ангел Небесен

    1 0 Отговор
    "Ако ние вървим във вариант да приватизираме проекта, от една страна няма да плащаме тези 600 милиона евро, защото те ще бъдат платени от компанията, която приватизира проекта, от друга страна ще получим милиард и 409 милиона лева, тоест всичко инвестирано до момента в проекта. Държавата, в лицето на НЕК, ще си възстанови направените разходи и по този начин значително ще подобри финансовото състояние на НЕК."
    И след като направим тази поредна простотия, ще станем набожни и ще ходим със свещи по тъмното.
    МНОГО УМНО.
    Само че момченцето Добрев няма да е тук по това време, за да се порадва на тази ни придобивка.