Last news in Fakti

14 Октомври, 2011 13:48 1 084 0

Захарта и пилешкото поскъпват

  • захар-
  • пилешко
Захарта и пилешкото поскъпват - 1
Архив

През последната седмица при търговията с пилешко месо не се наблюдават сериозни ценови изменения. Спрямо предходната седмица, средната цена на едро на замразеното пилешко месо за страната е по-висока с 0,01 лв./кг., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В по-голямата част от областите са регистрирани леки разнопосочни изменения на цените. Увеличение на средната цена на едро е отчетена в десет области, като най-съществено е увеличението в Сливен (с 1,6%) и Плевен (с 1,5%). Понижение от 0,2% до 4,5% е регистрирано в четири областни центрове, най-значително в Монтана. Предлагането на борсите през седмицата е в ценовите граници от 3,00 лв./кг до 4,50, съответно в Монтана и Шумен. Средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 0,02 лв./кг или с около 0,5%.

За периода на наблюдение, цените на едро на прясно, охладено пилешко месо се движат в границите от 3,80 лв./кг до 4,65 лв./кг. Най-ниските стойности се отчитат в Търговище, а най-високите в Габрово и Плевен. Средната цена на едро на охладеното пилешко месо за страната е по-висока с 0,01 лв./кг спрямо предходния период. Увеличение на цените се регистрира в седем области - от 0,1% във Варна до 3,4% в Перник и София. Намаление се наблюдава само в четири области - Бургас (с 0,5%), Хасково (с 1,1%), Шумен (с 1,6%) и Русе (с 2,1%).

През периода на наблюдение (5-12.10.2011 г.) средните цени на едро и дребно на бяла кристална захар са без значителни промени. Цената на едро на захарта средно за страната е 2,26 лв./кг, като се отчита минимално повишение спрямо предходната седмица с 0,4%. По области, захарта се предлага в широкия ценови диапазон от 2,09 лв./кг (Ямбол) до 2,41 лв./кг (Велико Търново). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдава изменение на цените, което е в тесни граници от - 0,9% до +1,4%.

Традиционно през есенния сезон консумацията на агнешко месо е ниска и предлагането му е ограничено. През периода на наблюдение 5 - 12.10.2011 г. средните цени на агнешко месо се запазват непроменени в по-голямата част от областите на страната. Спрямо предходната седмица изменение се наблюдава само на цените на цяло агне във Варна, Велико Търново и Добрич.

През анализирания период е налице слабо нарастване на средната цена на едро на цяло агне за страната в сравнение с предходната седмица (с 0,15 лв./кг или 1,2%) до 12,25 лв./кг. В повечето областни центрове ценовите стойности остават без изменение. Намаление на цените на едро е отчетено в две области, по-значително във Велико Търново - с 1,40 лв./кг (или с 9,7%), а по-слабо изразено в Добрич - с 0,50 лв./кг (или с 3,6%). Само във Варненска област цената на едро на цялото агне бележи незначително повишение с 0,10 лв./кг или с 0,7%. Във Варна е регистрирана и най-високата цена за седмицата - 13,90 лв./кг, а най-ниската - в Сливен и Ямбол – 11,00 лв./кг. През анализирания период не е отчетено изменение на цените на разфасовките от агнешко месо (агнешкия бут и плешка) както при търговията на едро, така и на дребно. По области, предлагането на едро на агнешкия бут остава в диапазона от 11,50 лв./кг (Кърджали) до 14,00 лв./кг (Велико Търново и Ловеч).

За поредна седмица, агнешката плешка продължава да се предлага на едро най-евтино в Кърджали (11,50 лв./кг), а най-скъпо в Ловеч (13,40 лв./кг). Средната цена за страната остава на нивото от предходната седмица - 12,89 лв./кг. В големите вериги цените на дребно се движат в границите от 12,00 лв./кг (в Хасково) до 14,08 лв./кг (в Пловдив). В малките магазини агнешката плешка се продава в ценовия диапазон от 12,25 лв./кг (в Кърджали) до 14,40 лв./кг (в Пловдив).

През анализирания период средните цени на брашно тип "500" както на едро, така и на дребно са на нива близки до тези от предходната седмица. В по-голямата част от областите цените на едро на брашното претърпяват незначителни изменения, които не дават отражение върху средната цена за страната. Средната цена на едро за периода на наблюдение е 0,90 лв./кг, като спрямо предходната седмица бележи леко повишение с 0,01 лв./кг или с 1,1%. На борсите в страната продуктът се предлага отново в ценовия диапазон от 0,66 лв./кг (Враца) до 1,01 лв./кг (Силистра). В голяма част от областните центрове (девет) данните сочат минимално увеличение на ценовите нива – от 1,1% до 3,3%. Понижение на ценовите стойности на брашното се отчита в четири области – от 1% в София до 4,4% в Хасково. Като цяло, през анализирания период липсва динамика при цените на дребно на брашното в магазината мрежа на страната.

Средната цена на дребно на брашното в другите търговски обекти е без промяна спрямо предходния период – 1,14 лв./кг. Цените на дребно в по-малките магазини на страната се запазват в интервала от 0,98 лв./кг (Варна) до 1,25 лв./кг (Благоевград, Габрово, Кюстендил и Перник). Единствено във Враца и Видин се отчита промяна на цените. В тези области продуктът се предлага на по-ниски цени спрямо предходната седмица, съответно с 0,05 лв./кг (4,3%) и с 0,02 лв./кг (1,3%). Средно за страната, цените в големите супермаркети са по-ниски от тези в малките магазини с 0,08 лв./кг.

През анализирания период (05–12.10.2011 г.) средните цени на едро и дребно на яйцата остават на нивата от предходната седмица. Средната цена за страната на едро на яйца – размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани) за поредна седмица е без промяна – 0,17 лв./бр. Цените на едро по области се движат в диапазона от 0,16 лв./бр. до 0,19 лв./бр. На по-високи цени тази седмица яйцата се предлагат на борсите в Бургас, Силистра (с по 0,01 лв./бр.) и Варна (с 0,02 лв./бр.). Понижение на цените с 0,01 лв./бр. се наблюдава в три от областите – Велико Търново, Кърджали и Ловеч.

Средно за страната, цената на едро при слънчогледовото олио остава непроменена (2,64 лв./литър). Цените на едро по области са в диапазона от 2,46 лв./литър до 2,88 лв./литър, съответно във Велико Търново и Русе. Намаление на ценовите нива се отчита в девет областни центрове, като най-съществено то е във Велико Търново (-2,0%), а незначително увеличение се наблюдава в седем области (в границите от 0,4% до 0,8%). При търговията на дребно средните цени за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги регистрират леко повишение – с близо 1%. Предлагането е в ценовите граници от 2,52 лв./литър до 3,42 лв./литър, съответно в Добрич и в София. Понижение на цените се регистрира само във Варна (с 4,9%), а поскъпване в Благоевград, Кюстендил (с по 12%) и София (с 10%). 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА