Last news in Fakti

19 Август, 2016 12:08 1 836 1

„Росатом“ дава свое гориво на западни АЕЦ до 2021 г.

  • росатом-
  • гориво-
  • аец-
  • ядрени централи
„Росатом“ дава свое гориво на западни АЕЦ до 2021 г. - 1

Руската държавна корпорация „Росатом“ планира до 5 години да завърши опитно-промишлената експлоатация на своето ядрено гориво ТВС-Квадрат за реактори на АЕЦ, построени по чуждестранни проекти. Така още през 2021 г. горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, ще може да премине към комерсиално използване на горивните касети ТВС-Квадрат в атомни централи с реактори с вода под налягане тип PWR. Това се предвижда в Програмата за иновационно развитие и технологична модернизация на „Росатом“ за периода до 2030 г.

Горивото ТВС-Квадрат на ТВЕЛ бе разработено в Русия с цел излизането на „Росатом“ на пазара на ядрено гориво за реактори тип PWR, работещи в АЕЦ с чуждестранен дизайн и в отговор на опитите за диверсификация на доставчиците за ядрено гориво. През пролетта на 2014 г. първите тестови горивни сборки ТВС-Квадрат бяха заредени за изпитания в Трети енергоблок на шведската АЕЦ „Рингхалс“.

През май 2016 г. ТВЕЛ и американската компания Global Nuclear Fuel-Americas (GNF-A е съвместно предприятие на GE Hitachi, Hitachi Ltd. и корпорация Toshiba) подписаха споразумение за съвместна работа за излизането на ТВС-Квадрат на американския пазар за ядрено гориво за АЕЦ. През юли тази година ТВЕЛ сключи първия договор с една от компаниите оператори на АЕЦ в САЩ за опитно-промишлена експлоатация на ТВС-Квадрат. Първите горивни сборки ТВС-Квадрат на ТВЕЛ се очаква да бъдат заредени в реактор на американска АЕЦ още през 2018 г.

ТВС-Квадрат е горивна касета с размери 17x17, разработена от руската компания ТВЕЛ за западен тип реактори PWR с 3 и 4 циркулационни кръга по дизайн на Westinghouse. Днес в експлоатация в САЩ има 35 реактора. В основата на конструкцията на ТВС-Квадрат лежи многогодишният опит на разработване, производство и експлоатация на ядреното гориво в реакторите ВВЕР-1000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Хаха, руснаците ме кефят - западняците се опитват чрез връзки и корупция да си пробутват реакторите, щото после ще лапат и от горивото, а руснаците направо почват да правят гориво за чужди реактори! Това се нарича свободен пазар и конкуренция!