7 Септември, 2016 15:15 1 421 2

КРИБ отказва да подпише за праговете

  • криб-
  • прагове-
  • бизнес-
  • работодатели

Близо 300 000 българи работят в икономически дейности

КРИБ отказва да подпише за праговете - 1
Снимка: БТА

Няма да подпишем споразумението за минималните осигурителни доходи. Това обявиха на пресконференция работодателските организации - Конфедерация на работодателите и индустриалците (КРИБ), Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Работодателите обясниха, че ако това споразумение не бъде подписано, ще се обяви нулева година, но това няма да попречи на формирането на бюджета. Те освен това настояват компетентните контролни органи да изпълняват в пълен обем и с висока ефективност законово регламентираните им задължения за драстично ограничаване на осигурителните измами и недекларирания труд.

Ние многократно декларираме, че подобни механизми за определяне на прагове по отделни професии, длъжности и икономически дейности не се прилагат в нито една държава членка на Европейския съюз, обявиха от работодателските организации. Те припомниха, че многократно са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и уязвими социални групи с ниска квалификация.

Също така КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП искат незабавна отмяна на чл. 6, ал. 2. т. 3 на Кодекса за социално осигуряване, регламентиращ определянето на МОД по длъжности и икономически дейности и отказ от провеждане на преговори за определяне на прагове на МОД за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България.

Близо 300 000 българи работят в икономически дейности, в които, заради административната намеса на държавата, минималната заплата е по-висока от средния осигурителен доход, разкриха работодателите.

Oт гoдини дъpжaвa, paбoтoдaтeли и профсъюзи oбcъждaт въвeждaнeтo нa мexaнизъм зa минимална работна заплата и пpeмaxвaнeтo нa ocигypитeлнитe пpaгoвe, нo бeз peзyлтaт. Зa 2016 г. бe дoгoвopeн cpeдeн pъcт нa ocигypитeлнитe пpaгoвe oт 7,5%, ĸoйтo бe aдминиcтpaтивнo пpилoжeн и зa нaд 30 иĸoнoмичecĸи дeйнocти.

От АИКБ предлагат като алтернатива да се договарят минимални работни заплати по сектори, като така ще се избегне моментът с административната намеса на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivo

    0 0 Отговор
    Скъпи работодатели-давайте на работниците каквото им се полага.Така те ще останат да работят за вас.
  • 2 георги

    0 0 Отговор
    Тези ли са представителите на работодателите - ИБРИК.
    Не стават