12 Септември, 2016 12:53 1 273 0

Концесията за летище „София” удължена с месец

  • концесия-
  • летище-
  • софия-
  • московски
Концесията за летище „София” удължена с месец - 1
Снимка: М. Богданова ©

До 20 ноември, а не както беше досега – до 20 октомври, ще се приемат документи на кандидатите, желаещи да концесионират столичното летище „София”. Това заяви Ивайло Московски, министър на транспорта по време на откриването на двудневната конференция „Европейското и американското партньорство на авиационния бизнес и инвестициите”, която се провежда на 12 и 13 септември в София.

Според него концесията е най-правилното решение за дългосрочното развитие на българските летища. Причината е, че изграждането на модерна инфраструктура изисква не само време, но и значителни финансови ресурси.

По отношение концесията на столичното летище, до момента кандидат концесионерите са изпратили над 700 въпроса към Министерство на транспортна, касаещи процедурата.

Относно реновирането на летището, то в концесионния договор е заложено такова за Терминал 1. За момента не се налага изграждане на втора писта, тъй като наличната е с капацитет да обслужи 10 млн. пътници, а годишно през столичния аеропорт минават малко над 4 милиона пътници.

„Силно би било да се изкажем, че летище „София” би могъл да стане регионален лидер, тъй като едва ли някой би могъл да измести обемите на летището в Истанбул, но въпреки това то има своето место. Самият факт, че пътникопотокът и бизнес интересите за дейност на летище „София” нарастват, е показателно, че летището има своето място в региона”, каза министър Московски и допълни: „В концесионна процедура сме. Бихме се радвали от американските компании, ако проявят интерес към тази процедура”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА