27 Септември, 2016 09:30 3 269 12

Истината за АЕЦ "Белене" трябва да бъде разкрита

  • белене-
  • истината-
  • трябва-
  • разкрита

Бюджетната комисия на НС обсъжда отпускането на държавен заем на НЕК за АЕЦ "Белене“

Истината за АЕЦ "Белене" трябва да бъде разкрита - 1

Арбитражното дело от съда в Париж трябва да бъде предоставено на депутатите преди одобряването на държавния заем за плащането на "Белене". Освен това то може да се обжалва в по-висша инстанция в Женева, както и пред българския съд, заяви в интервю за БНР депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той настоява плащането да бъде обвързано с ясен ангажимент за съдействие при продажбата на оборудването.

Припомняме, че държавният заем за плащането на оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде обсъден на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. В законопроекта не е записана точна сума за помощта, защото все още не е ясно колко точно ще струва на държавата. Ясно е обаче, че парите ще бъдат взети от фискалния резерв. Сумата, която държавата ни дължи на "Атомстройекспорт", е над 620 млн. евро, като за част от тях страна ни обжалва решението на арбитражния съд заради допусната техническа грешка. В същото време всеки ден забавяне увеличава сумата заради лихвата:

„324 хиляди лева на ден, т.е. на всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на 1 милион“, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

За да се отпусне държавният заем за плащането на оборудването, трябва да има нотификация от Брюксел. Ако не се плати дългът за "Белене", Националната електрическа компания (НЕК) може да изпадне в изключително тежка ситуация:

„Това означава, че ние подлагаме на риск цялата енергийна система и енергийна сигурност на страната“, заяви още Петкова.

От БСП настояват проектът "Белене" да бъде осъществен, но управляващите са категорични, че това не може да стане с държавни пари. Ще се търси частен инвеститор:

„И ако има желаещи инвеститори, те да се явят и такъв един проект да бъде развит по този начин.“

Според депутати от Реформаторския блок плащането трябва да бъде направено след независима експертиза на оборудването.

„Плаща се оборудване, което е изработено по съответния ред и за което има доказателства, че е в необходимия вид и качество, за да се плати. В противен случай при подобни сделки не би следвало да има плащане, докато оборудването не е в съответната степен на готовност и с необходимото качество“, това, смята Мартин Димитров.

„Истината за АЕЦ "Белене" трябва да бъде разкрита, преди да се плати оборудването“, подчерта Димитров. Той настоява да бъде потърсена отговорност на хората, отговорни за поръчването на два ядрени реактора без сключен договор: 

„Не се плаща нещо, което не е готово. Длъжни сме да проверим оборудването. Това е сериозният подход. Става въпрос за ядрен реактор, защото там има сложна технология.“

Според Димитров, „токът от АЕЦ "Белене" би бил много скъп, а и в момента няма нужда от нови мощности, тъй като и без това България използва около половината от произведената електроенергия.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майстора

    1 0 Отговор
    Моля главният прокурор да разследва аферата белене ! Тези средсва место да отидат за нашите пенсионери , сега ще плащаме милиарди за нечия фантазия .Като прибавим и КТБ разходите стават космически .
  • 2 Ник

    1 0 Отговор
    Да- истината трябва да бъде разкрита, но интерес имат точно толкова, колкото истината за КТБ!
    Червените не са навити защото там има кражби.
    ГЕРБ също не искат защото освен кражбите ще излезе на яве, че изпълняват чужди заповеди в ущърб на собственият си народ.

    Нека пак да припомним сухите числа.
    2004- Започва проекта
    2006 - Приемат "Белене" като проект от национално значение
    2008- Превеждат около 90 млн. на Руснаците
    - До 2008 год. има подписани 1 муморандум и 5 допълнения (анекса )
    2009 - Борисов замразява проекта
    2013 - Борисов снема обекта като обект от стратегическо значение и окончателно спира проекта въпреки заплахите, че ще бъдем осъдени
    - До 2013 Борисов подписва общо 9 допълнения (анекса) и още един меморандум за строеж на "Белене" със създаването на обща съвместна Българо-Руска фирма.

    Равносметка:
    1.- Подписани меморандуми - 2 бр.
    1.1.- Меморандум 1 - подписан от БСП
    1.2.- Меморандум 2 - подписан от ГЕРБ
    2- Подписани допълнения към Меморандум 1 - 14 бр.
    в т.ч.:
    2.1.- Подписани допълнения от БСП - 5 бр.
    2.2.- Подписани допълнения от ГЕРБ - 9 бр.
    3 - Подписани допълнения към меморандум 2 - няма информация
    ----------------------------------
    Въпросите, които остават вероятно са хиляди...

    Коментиран от #5

  • 3 7777777

    1 0 Отговор
    АЕЦ "Белене", КТБ, Американски централи, фотоволтаици, еврофондове, магистрали, държавни поръчки-все обекти свързвани през годините с огромна корупция и далавери от нашите политици, не се наядоха, а сметката винаги плаща народа! Нищо няма да излезе наяве, няма да има нито един осъден, типично по полицейски всичко се завоалира, увърта се, крие се информация, чака се да мине време и да се забрави и т.н. Всички са за гонене от този парламент, разграбиха страната!
  • 4 Ядесереитн

    0 1 Отговор
    Белене - мелене, КТБ на кой му пука.
    Мойте пари не могат да вземат. Кой плаща данъци, осигуровки и държи парите си у банки - да му мисли.
    Иначе по на далавера е да направим един нов концлагер - ще го даваме под наем на разни американци да си държат терористите, га закрият Гуантанамо.
  • 5 обективен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    И какво излиза от написаното? Излиза, че всички действат заедно, а въпроса е само един и той е:
    Ще бъдат ли наказани виновниците за Белене и фалита на КТБ?
    Отговора също е известен и той е:
    НЕ
    Причината това да не стане е също известна:
    Защото Мафията няма как да се осъди сама!
    Резлутата е също ясен:
    Ще платим цената всички ние, децата ни, внуците ни и техните внуци и т.н.
    Фактите са:
    Нисък стандарт, бедност, ниски заплати, икономическа нестабилност и огромен брой имигранти, все млади и трудоспособни хора!
    България просто е обречена на бедност!
  • 6 Фронто

    0 1 Отговор
    Истината е една : трябва да се о т с е ч е пъпната връв на Москва тук!Ще се изненадате колко бързо и лесно България ще дръпне.Когато се прекъсне нишката няма какво да подържа тумора тук! Тумора които ние храним десетилетия! От наивност,от глупост,от первезно внушение за някаква 'благодарност'(!?!).

    Коментиран от #7

  • 7 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Фронто":

    .....абсолютно...Това е отговора на въпроса "Кога ще се оправи България?"... и... това ще стане в близко бъдеще. Аз и преди писах тук пак ще повторя, този + още 2 мандата на Бойко и нещата ше се получат... т.е 10 год. ..... Признателни сме на братушките за освобождението но.... България си е наша! ..... За Белене истината е ... Заробване на България с над 20 млрд. лева! Да се направи ама от инвеститори без ние да даваме пари.

    Коментиран от #10

  • 8 Алабала тука е бардака

    0 0 Отговор
    Четох коментарите и съм сигурен, че ако това е материала останал в България лошо ни се пише (двамата клоуни Иван и Фронто). Тези лешници са толкова озлобени и заслепение, което неминуемо води до полиране на мозъка.
    Както Русия има лоби в България, така Америка, Турция и ЕС имат такова и ние сме губещите в меренето на пи*к*те, ето толкова е просто ИЗИГРАХА НИ. Не са виновни горе посочените, а нашите алчни за кинти и милване по тиквата държавници. Работа е ясна Америка е доволна, че няма АЕЦ конкуренция на ТЕЦ-овете им, Руснаците ще си вземат парите, а България да го ду*а. Та кой е виновен ?!

    Коментиран от #9

  • 9 истината

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алабала тука е бардака":

    Алабала, май и ти приказваш, колкото да не заспиш. Я ми кажи един АЕЦ на американците наоколо?
    Аз хванах началото на прехода, т.е. бях напълно осъзнат и много добре си спомням, кой искаше затварянето на АЕЦ реакторите и кой подписа договора за затварянето.
    Това бяха ФРАНЦИЯ и г-жа КУНЕВА, французите имат АЕЦ в Румъния и ние им правим конкуренция в региона. Американците имат най-малък интерес в енергетиката и горивата, целия газ, петрол и ел. енергия се държи от руснаците, фотоволтаиците и другите бля-бля, перки и мотовилки са под диктата на ЕС, американците имат Мариците, но това е частна фирма, чиито собственик не се знае дали въобще е американец, само другаря Костович знае, защото предоговарянето на цените не се получи, поради тази причина е много вероятно собственика на Мариците да е друг.
    По голямата част, повече от 90% се държи от руснаците, чрез посредницте им от българския клон на КГБ, Държавна сигурност. Американците получиха достъп до нашата територия чрез НАТО, тях ги интересуваше това, да са по близо до Русия, ЕС го интересуваше да сме буферна зона за имигранти и пазим границите.
    В замяна дадоха на нашите гавази картбланш да правят, каквото намерят за добре с народа.
    Руснаците са по кофти от американците, защото действат на принципа на ОЛИГАРХИЯТА и по този начин убиват конкуренцията, изкупуват икономиката и фирмите, чрез банкови измами, чрез подставени лица. Русия е прекалено богата и си запази интереса и положението в България, като си ку

    Коментиран от #12

  • 10 истината

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Помниш ли онези записи флашки и патрашки? Кой мислиш ги направи?
    Кой може да подлсушва мин.председателя на една държава? Коя служба е толкова мощна, тва да не ти е телфона на някоя баба.
    Там нещата приключиха, а бутона стои и чака да бъде натиснат, сещай се.
    Сещаш ли се?

    Коментиран от #11

  • 11 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "истината":

    Бате, искам и ти да запомниш нещо......(то ми омръзна вече) Бойко още 2 мандата + този и ше си станеме нормална държава , вервай ми ;-) ... Секви конспирации за американци, руснаци....и т.н. ги оставям на тебе и на такива като тебе.... У шенген ше влеземе, евро ше имаме .... магистрали ше имаме... Ше минаваш с 140 гръцката граница (Кулата)... и...така.... ама дано да стане по-бързо.....да се насладиме аз и ти. Нема злоба у мене нито мозъка ми е промит....искам като настъпа да обърна километража на Кулата ...хах........Тва ше стане уееее..... ама ...що сега не може а? ;-(((((((
  • 12 Алабала тука е бардака

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "истината":

    Явно е че не четеш "Публикувано във факти.бг: Работа е ясна Америка е доволна, че няма АЕЦ конкуренция на ТЕЦ-овете им", тук говорим за АЕЦ БЕЛЕНЕ(Руския проект от големия шлем) и Американците имат много голям интерес в енергетиката наречен разговорно "Американските Тецове". Шистовия газ не мина заради протести на хората, подкрепени и подтикнати от друго лоби. Затварянето на АЕЦ Козлодуй бе заради лобито ЕС, но спъването на БЕЛЕНЕ е от Американците, като може да се предположи и подкрепа от ЕС. Какво му е чудното става дума за едни пари...... Е кой е виновен пак, нашите хубавци защото нямат топки и не защитават интереса на България. За това ще си плащаме и ще си ги избираме, но за съжаление България може и да не издържи два мандата на Буда.