1 Ноември, 2016 09:27 1 346 0

Китай и Франция с общ инвестиционен фонд

  • китай-
  • франция-
  • фонд-
  • инвестиции
Китай и Франция с общ инвестиционен фонд - 1
Снимка: АР/БТА

Китай и Франция ще създадат в близко бъдеще общ инвестиционен фонд в задгранични проекти. Един от най-ярките примери за съвместна дейност между двете държави е проектът за строителство на атомната електроцентрала Hinkley Point C на територията на Великобритания, каза министърът на външните работи на Франция, Жан-Марк Еро по време на съвместна пресконференция със своя китайски колега Ван И в Пекин. Двете държави възнамеряват с общи усилия да кандидатстват за проекти в трети държави в различни сфери от икономиката. „това е модел, който следваме в цял свят, включително в Африка и Азия”, уточни Еро.

За моментна проектът Hinkley Point C е замразен, след като новият министър председател на Великобритания Тереза Мей отмени проекта от съображения за сигурност. Строителството на атомната централа е съвместен проект на EDF Energy, британска дъщерна компания на френската държавна корпорация EDF и китайските държавни корпорации China General Nuclear Corp. и China National Nuclear Corp. цената на проекта е 18 млрд. паунда. Hinkley Point C трябва да е първата за последните 20 години атомна централна на Острова и към 2025 г. трябва да генерира до 7% от произвежданата във Великобритания електроенергия. Началото на строителството беше обявено за 2019 г., но вече неколкократно се отлага поради различни причини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА