Last news in Fakti

19 Ноември, 2016 18:03 1 728 1

Върнаха 60 млн. долара на бразилския петролен гигант "Петробраз"

  • петробраз-
  • petrobras-
  • бразилия-
  • корупция-
  • разследване-
  • прокуратура

Прокуратурата е взела парите от политици и бизнесмени, съдействали при разследването

Върнаха 60 млн. долара на бразилския петролен гигант "Петробраз" - 1
Снимка АП/БТА

Прокуратурата в Бразилия, която води мащабно антикорупционно разследване, е върнала 60 милиона долара на държавния петролен гигант "Петробраз" (Petrobras),съобщава Би Би Си.

Парите са иззети от високопоставени политици, държавни служители и бизнесмени, които са се съгласили да сътрудничат на разследването.

Корупционната схема струваше на Petrobras около 1,8 млрд. долара, заяви директорът на предприятието Педро Паренте.

Разразилият се корупционен скандал, който разтърси страната и доведе до масови улични протести, обхвана най-вече високите етажи на правителството и бизнес елита на Бразилия.

През последните две години десетки политици и някои от най-богатите бизнесмени в страната бяха арестувани по време на разследването.

Съгласно новия съдебен закон в страната, лицата, замесени в корупционната схема, които съдействат на прокуратурата, ще получат по-леки присъди в замяна на информация и връщане на част от парите, с които са се облагодетелствали.

Мнозина разкритикуваха операцията на прокуратурата, заявявайки, че зад нея се крият политически мотиви и е насочена най-вече срещу членове на лявата работническа партия в страната, включително бившия президент Луис Инасио Лула да Силва.

Прокуратурата обаче призова обществеността да подкрепи разследването.

"Ние ще загубим ако обществото не е на нашата страна", каза главният прокурор по делото.

Политическата криза, предизвикана от скандала около Petrobras, в крайна сметка доведе до импийчмънт на президента Дилма Русеф през септември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибик

    1 0 Отговор
    В много държави хората се бунтуват. У нас повечето кръщават първородния си син Трайчо, сипват си вечер по една ракийка менте, подвиват си опашката и чакат някой (русняците, хамериканците, китайците???) да дойдат да ни оправят