5 Декември, 2016 18:45 1 059 0

Италианският референдум ще повлияе ли на пазарите?

  • италианският-
  • референдум-
  • повлияяе ли-
  • пазарите

Проведеният в неделя (4 декември) референдум в Италия, чийто резултат – изразяващ се в отрицателен вот относно предложените от премиера Матео Ренци промени в Конституцията - има вероятност да повлияе на курса на еврото в следващите дни, се казва в анализ на „Капман Холдинг.

Въздействието би било по-скоро косвено, в резултат на съобщеното от премиера Ренци намерение да подаде оставка. Според някои международни наблюдатели, възможната политическа нестабилност в Италия би могла да повлияе и на италианската банкова система, а оттам на финансовите пазари в Италия и Европа. Засега обаче инвеститорите запазват спокойствие.

Другият основен финансов акцент през настоящата седмица (5-9 декември) се очертава да бъде предстоящото в четвъртък (8 декември) изявление на председателя на ЕЦБ Марио Драги. Промени в лихвената политика засега не се очакват, но пък не е изключено да бъдат направени промени във връзка с т. нар. количествени облекчения, което живо интересува правителствата и банките от еврозоната.

Салдата по търговския баланс за октомври на Великобритания и на Германия ще бъдат оповестени в петък (9 декември). Предварителните разчети сочат подобрение на показателя и при двете държави, т.е. леко свиване на отрицателното салдо при Великобритания и слабо увеличение на търговския излишък при Германия. В случай че прогнозите се потвърдят, те ще се считат за положителен сигнал от инвеститорите, смятат анализатори от „Капман Холдинг“.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА