11 Февруари, 2017 09:58 1 898 3

Референдумът в Трън може да обрече общината на упадък

  • референдум-
  • трън-
  • община-
  • упадък

Благодарение на досегашната репутация на инвеститора, БМГК е уверена, че той ще спази всички изисквания за опазване на околната среда в община Трън, както и живота и здравето жителите и гостите на общината.

По повод обявеното на 08.02.2017 г. решение на Общински съвет Трън за провеждане на местен референдум за спиране на всякакъв добив на полезни изкопаеми на територията на община Трън, Българска минно-геоложка камара /БМГК/ заявява, че това решение може да обрече общината на упадък.

Както заявихме и по-рано, всякакво провеждане на широки обществени дискусии или допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по Оценка на въздействието върху околната среда – не само по проекти в минерално-суровинната индустрия, но и за всички останали икономически дейности, крие риск от подвеждане на местната общност и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона.

БМГК е убедена, че се води тенденциозна и манипулативна кампания в ущърб на инвеститор с доказана репутация. Камарата заявява отговорно, че отделни групи от местното население са подвеждани и водени от страх за своето настояще и бъдеще с едностранчиви и манипулативни твърдения, които не са подкрепени с факти. Нещо повече, БМГК разполага с данни, че опитите за открит диалог между инвеститора и групата на т.нар. гражданско общество са умишлено отбягвани от противниците на проекта за златодобив в Трън.

БМГК разбира трудната ситуация, в която се намират както част от общинските съветници в Трън, така и кметът на общината. Водени от желанието да се допитат до своите съграждани, обаче, те отварят вратата не за взимане на решение, което да е подкрепено с факти, анализ и реална оценка, а по-скоро дава възможност на малка група активисти да доминират общественото мнение, да произведат фалшив дневен ред на общината и да подкопаят възможностите за устойчив и екологосъобразен добив на полезни изкопаеми на място.

БМГК потвърждава своята подкрепа за проекта на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД за добив на златно-сребърни руди в находище „Трън“ при спазване на законодателството на Република България и на най-високите стандарти в Европа и България за опазване на околната среда и здравето на хората. Камарата изразява своята увереност в това, че инвеститорът ще започне и изпълни проекта, стриктно следвайки принципите на устойчивото развитие съблюдавайки икономическата, екологична и социална отговорност във всеки един аспект на своята работа.

Камарата приема за необходимо да изрази своя позиция по отношение на инвестиционното намерение за рудодобив в Община Трън поради зачестилите опити на група хора да тиражират в публичното пространство манипулативни и грешни факти и тяхното изопачено тълкуване пред широката общественост.

Отговорно поведение на инвеститора

Проектът в Трън е своя най-ранен етап. Предстои изготвянето на Доклад за Оценка на въздействието върху околната среда. Инвеститорът все още прави допълнителни проучвания за своя сметка, за да има пълна и достоверна картина на наличните природни условия и богатства. Също така инвеститорът прави мащабен мониторинг на биоразнообразието като проектът е с продължителност 1 година и е към своя успешен финал.

Инвеститорът е разработил няколко варианта на добив и логистика, като има намерения да реализира този от тях, който е най-благоприятен за местните жители и местната природа. Тези и други екологосъобразни планове са комуникирани с местните власти в Трън.

Този отговорен подход ще позволи на инвеститора да използва най-съвременните методи за начало и продължаване на добива при спазване на принципите на устойчивото развитие.

Позицията на БМГК до момента

Всякакво провеждане на широки обществени дискусии или допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по Оценка на въздействието върху околната среда – не само по проекти в минерално-суровинната индустрия, но и за всички останали икономически дейности, крие риск от подвеждане на местната общност и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона.

Пълната позиция на БМГК (18.01.2017 г.): БМГК подкрепя устойчивото развитие на община Трън чрез възраждане на рудодобива при спазване на законодателство и на най-високите стандарти за опазване на околната среда и здравето на хората

Писмо на изпълнителния директор на БМГК инж. Иван Андреев до Общински съвет Трън (18.01.2017 г.): Стратегическите решения за бъдещето общината заслужават конструктивен и експертен диалог.

Активна реакция срещу всякакъв вид екологичен рекет

Атаките срещу този конкретен инвеститор, за съжаление, не са изолиран случай, а са елемент от една тенденция за перманентно саботиране на дейността на минно-добивни компании, с което се създават затруднения пред устойчивото развитие на минния бранш. Подобни негативни кампании следва да се разглеждат като опит за задържане на икономическото развитие на страната ни, поради което цялата общественост, включително и държавните органи не би трябвало да се поддават на провокации, а да се придържат стриктно към законоустановените норми, в рамките на които се гарантира общественият интерес.

Част от ползите от проекта за златодобив в община Трън са:

За местната общност:

Наемане на местни жители на работа – както при етапа на строеж на рудниците, така и при процеса на добив на полезни изкопаеми;

Подобряване на местната инфраструктура

Подобряване на качеството на услуги, предоставяни от местни доставчици;

Развитие на здравеопазването, културния живот, спортните дейности в общината;

Насърчаване на младите хора да останат по родните си места. Косвен ефект би бил ако емигрирали трънчани се завърнат след успешния старт на проекта.

Повишаване на местния бюджет след трансфер на полагаемия се процент от концесионните плащания;

Повишаване качеството и стандарта на живот;

Развиване на туристическия сектор и негови разновидности;

Развита социална отговорност чрез публично-частни проекти, реализирани съвместно между Община Трън и инвеститора.

За националната икономика

Повишаване на БВП;

Намаляване на безработицата в региона;

Повишаване на концесионните плащания към националния бюджет;

Реализиране на полезните изкопаеми на страната;

Затвърждаване на водещата позиция на България като минна държава;

Старт на нов минен проект – един от двата първи проекта в продължение на близо 30 години.

За Европа

Реализиране на Стратегията за суровините на Европейския съюз, която насърчава местния добив и намаляване на зависимостта от внос на суровини за европейската индустрия

За Българска минно-геоложка камара

Българска минно-геоложка камара е учредена на 09.08.1991 г. от 17 търговски дружества. Днес в нея членуват 116 компании, които осигуряват над 90% от промишленото производство в отрасъла и висока представителност в 8 подотрасли: геология, добив на нефт и газ, въгледобив, рудодобив, индустриални минерали, скално-облицовъчни материали, инертни и строителни материали, логистика. Камарата е член на КРИБ, БСК, Евромин, Еврокол и активно участва в Българска мрежа на Глобалния договор на ООН.

Мисия: Да защитава интересите на своите членове в съответствие с принципите на пазарната икономика, устойчивото развитие и етичните норми и стремейки се към основната си визия.

Визия: Дългосрочно развитие като национално представителна браншова организация на работодателите в минерално-суровинната индустрия в България със значим принос за подобряване на бизнес условията за развитие на отрасъла и социално-икономическия просперитет на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъка

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Повишаване на концесионните плащания към националния бюджет;

    Пак на 0.75 процента ли ще работим?
  • 2 Госта

    1 4 Отговор
    Както заявихме и по-рано, всякакво провеждане на широки обществени дискусии или допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по Оценка на въздействието върху околната среда – не само по проекти в минерално-суровинната индустрия, но и за всички останали икономически дейности, крие риск от подвеждане на местната общност и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона.
  • 3 Истина

    2 1 Отговор
    Еи каже ли нещо народа веднага невярна информация. Да си мълчим ли Вие луди ли сте , какво ще ни пратите някой да ни сплаши ли .
    Държава няма и не може да даде честна оценка за вредите .Запитаите
    старите хора който са живели и техни познати който са работили в "МИНА ЗЛАТА" всички са починали .
    Само пари са им в главата , еи не се накрадохте .
    НЕ ПИПАТЕ НЕ КОПАЕТЕ И ТОВА Е