Last news in Fakti

12 Декември, 2016 16:07 1 623 0

При вдигане на лихвата в САЩ с 25 базисни пункта – как ще реагират пазарите?

  • лихвата-
  • сащ-
  • базисни пункта-
  • пазарите

Решението на Федерелния резерв на САЩ, касаещо размера на основната лихва, ще бъде официално оповестено в сряда вечерта. То определено държи лидерството за настоящата седмица (12-16 декември) като новина, с най-значим потенциал за влияние на международните финансови пазари, смятат анализатори от „Капман Холдинг“.

Прогнозите на международните анализатори сочат на практика единодушно, че ОЛП ще бъде повишен от ФЕД с 25 базисни пункта, т.е. до 0,75% (от сегашните 0,50%). В случая, ако изобщо може да се говори за елемент на изненада, тя би била за повишение на основната лихва с повече от очакваното, вероятността за което обаче към момента е с ниска степен на изпълнимост.

Така че към момента по-скоро се разглежда въпросът как в близките часове и дни след (евентуалното) вдигане на основната лихва ще реагират основните пазари, смятат анализатори от „Капман Холдинг“. Прогнозите към днешна дата сочат, че при вдигане от Фед на ОЛП с 25 базисни пункта, дълговите ценни книжа на САЩ (държавни облигации) ще поскъпнат. В същото време, цените на акциите малко или повече може да тръгнат надолу, което би довело до низходящ тренд на американските борсови индекси, а оттам вероятно и на европейските.

Що се отнася до курса на долара, в ранните сутрешни часове днес той отчиташе повишение спрямо основните валути. Участниците на валутните пазари очакват изявлението на председателя на ФЕД Джанет Йелън да повиши волатилността при курса на долара спрямо основните валути. В случай че Йелън прогнозира, че през следващата 2017 г. може да има повече от две повишения на ОЛП, очакванията ще са за поскъпване на щатската валута. Ако обаче Йелън не коментира този въпрос, то с висока степен на достоверност може да се предвиди, че курсът на долара спрямо основните валути ще регистрира понижение в средносрочен план.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА