6 Декември, 2016 09:16 1 184 7

БАН ще изготви стратегия за сектор енергетика

  • теменужка петкова-
  • бан-
  • стратегия-
  • енергетика

Учените трябва да направят оценка на проекти като АЕЦ Белене и за развитието на топлоцентралите на въглища

БАН ще изготви стратегия за сектор енергетика - 1
Снимка: БНТ

Българската академия на науките ще изготви стратегия за развитие на сектора енергетика и в това конкретно ще се изразява сътрудничеството на министерството и БАН, за което правителството вчера отпусна допълнителни средства. Това каза по БНТ министърът в оставка Теменужка Петкова.

Учените трябва да направят оценка на проекти като АЕЦ Белене и за развитието на топлоцентралите на въглища, с оглед споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии.

Във връзка със заявения интерес за изграждане на втора атомна централа, Петкова уточни, че НЕК ще се издължи на руската страна до 15 декември, така че произведеното оборудване да стане собственост на българската компания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Цял свят строят фотоволтаични паркове ние продължаваме да тъпчем с този АЕЦ. Академиците да си размърдат "тъпите" мозъци вместо да искат само пари.
  • 2 misli posle govori

    0 0 Отговор
    След 2030-32г. съгласно общоевропейската политика за ограничаване на изхвърлянето на парникови газове трябва да затворим въглищните централи.
    Това са поне 30 000 безработни миньори, т.е по-скоро ще имаме още един социален проблем.
    Аз, лично не мога да понасям миризмата от сероводород всяка зима.За съжаление екологията не е за бедни страни.
    По отношение на фотолтаиците КПД-то им е 21% и се трансформира светлината с дължина на вълната само във видимия спектър 700-1200nm, докато тази от ултравиолетовия и инфрачервения не може да се усвоява със сегашната технология
    Ако си намерим газ и цената падне още може да ни се получат нещата
  • 3 misli posle govori

    0 0 Отговор
    По отношение на фотоволтаичната технология, най-добри резултати дават т.н "монокристални панели" с до 21%КПД.С други думи усвояват само светлината от видия спектър(700-1200nm.), докато ултравиолетовата и от инфрачервения спектър не може да се усвои.Проблем е и как ще се съхранява добитата енергия, заради незадоволителния брой цикли на заряд/разряд на акумулаторите.Най-добри са литиево/йонните с до 5000цикъла живот в момента
  • 4 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Японският концерн Тошиба, започна един проект преди 3 години.
    Хибридна експериментална централа, която използва фотоволтаичната технология за добив на ток, комбинирана с електролиза на вода.Като идеята е всеки излишък на енергия от фотоволтаика да се ползва за получаване на водород, който впоследвие да се ползва за гориво и получаване на енергия при всеки отчетен излишък от фотоволтаика.
    За съжаление, екологията е скъпо нещо и не е за бедни страни
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    Съществува БГ патент и продаден лиценз на Испания за метод,
    при който въглищата се раздробяват до прах, който се подава към
    газово-нафтови горелки за комбинирано изгаряне. Това намалява
    вредните емисии отделяни от въглищната компонента.
    АЕЦ Белене да се построи и от излишната ел.енергия да се получава
    водород т.е да се насочваме към водородна енергетика.
  • 6 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Друг път съм казвал, защо не трябва да се строи Белене:
    Себестойността е 15ст на киловат, като имате още толкова за разпределение и достъп до крайния потребител.
    Добавете още 20% ДДС, също така още няколко милиарда за извеждане от екплоатация на всеки един от двата реактора, както и изграждане на съоражение за съхранение на ядрените отпадъци.
    Резутатът е лошо решение вероятната крайна цена излиза по оценка около 45ст за крайният потребител с ДДС
  • 7 ЩЕН

    0 0 Отговор
    Себестойността на един инсталиран киловат фотоволтаик
    е между 0.95 евро цента до 1.18 цента.
    В български условия би произвел 1200-1400кв.часа годишно в момента цената на изкупуване е под 20ст. без ДДС.Производството се намалява всяка година с 1% амортизация(отпадат отделни клетки от всеки стринг, т.е това са групирани панели).Може да работят ефективно 50-60 години.
    От вятър, морски и речни течения, термална енергия, от битови и органични отпадъци, може да е по-ниска себестойността на енергията за крайния потребител