Last news in Fakti

15 Декември, 2016 19:47 3 306 4

След 6-7 месеца ще имаме два готови реактора за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • реактори-
  • теменужка петкова

Поне три фирми имат интерес към проекта, обяви енергийният министър

След 6-7 месеца ще имаме два готови реактора за АЕЦ „Белене” - 1

Българска експертна делегация в продължение на 3 седмици е наблюдавала работата по производството на оборудването за АЕЦ „Белене” в Русия. Това каза в студиото на „Лице в лице” енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Тя уточни, че този път е било наблюдавано и сглобяването на втория реактор, който страната ни ще получи след арбитражно решение. След „6-7 месеца” и двата енергоблока трябва да бъдат у нас, посочи Петкова.

Тя отново коментира темата с китайския инвеститорски интерес към Втора атомна, като посочи, че има още две компании, които са изразили сериозен интерес към възможността да строят централата като комерсиален проект, в който България не участва.

При всяко положение, до строеж ще се стигне след приватизация на ново търговско дружество, създадено с активите и масивите на НЕК, свързани с „Белене”. Целта е държавата да получи обратно значителна част от парите, които бяха дадени на електрическата компания, за да се разплати с „Атомстройекспорт”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    3 0 Отговор
    Поредните, които ни убедиха, а после ни го набиха.Ай честито на пичилившити.На другите изроди пак да гласувате за тая мижава партия.Лошо че не се разрешават обиди.******* ******** *******
  • 2 Не е ясно

    7 2 Отговор
    Нещо не става ясно - каква ще е далаверата на българина от тази АЕЦ, ако държавата няма никакво участие? Излиза, че просто ще дадем на едни хора една площадка за ядрени реактори, които ще работят под носа ни десетилетия, а от това "печелим" само заплаха за живота си...
    Т.е всичкия този риск за поколения българи, само защото ще си върнем 600 млн лв.? Е, това вече е несравнимо и несериозно, особено при големите хвалби, че само за тази година хазната е получила над 3 млрд!!! лева от по-добра събираемост, че ще изпука милиарди, за да се нагушат разни помияри (без извинение) от държавната управа с комисиони, а да не споменавам загубите от КТБ... Смешници сте вие, госпожи и господа управници, смешници и ликвидатори на българския народ! Ще ви напомня един факт, който очевидно забравяте - ИМА ГОСПОД!!!
  • 3 Бай хой

    2 0 Отговор
    А ве преди избори всички са с Русия и всички изграждат перспективни проекти.

    А га налапат кокала започват да смучат субсидии от шорош и провалят всичко.
  • 4 све

    8 1 Отговор
    Докато демократичните ни правителства си разделят предварително комисионните, при готова площадка, и унгарците , и чехите, и словаците, и румънците си построиха нови АЕЦ.
    БЕЗ ДА ПИТАТ ЕВРОПА !!!!!!
    ИМАМЕ ЛИ БГ ПРАВИТЕЛСТВО ???