1 Януари, 2017 20:12 1 365 0

Финландия експериментира с базов доход за безработни

  • финландия-
  • доход-
  • базов

Това ще е първата страна, предприела подобни действия

Финландия е първата страна в света, в която през 2017 г. някои граждани ще получават базов доход, т.е. безусловни плащания от държавата, които не зависят от доходите или социалния им статут. Първите участници в експеримента са избрани чрез жребии сред 2000 безработни.

Тези, които са избрани за този вид доход няма да получават в продължение на две години обезщетения за безработица. 560 евро е средният размер на обезщетенията за безработица след данъци. Това е сумата, която ще се изчислява от пенсионната агенция Kela на участниците в експеримента. По стандартите на Финландия, където средната заплата е над 3000 евро, това е скромна сума.

В началото на експеримента нивото на доходите на безработните финландците ще остане почти без промяна. Неговата цел е да се разбере дали допълнителният доход от 560 евро ще стимулира търсенето на работа, включително и нископлатена. Разликата е в това, че ако безработният намери работа, базовият доход се запазва. Досега безработните се лишаваха от него ако си намерят работа и това не ги стимулираше да си търсят работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА