17 Януари, 2017 21:23 1 483 1

БНБ: Покритието на валутния борд е 160%

  • бнб-
  • покритие-
  • валутен борд

Владислав Горанов: Вътрешното потребление е един от ключовите фактори за икономическия растеж

БНБ: Покритието на валутния борд е 160% - 1

Четиридесет и седем млрд. лева са международните валутни резерви на България, съобщи пред БНР гуверньорът на БНБ Димитър Радев. Това прави покритие на валутния борд от 160%. Стабилността на финансовата система е ключов фактор по пътя на България към еврозоната, допълни Радев и очерта приоритетите на Централната банка през годината:

Създаване и поддържане на финансова инфраструктура, която отговаря на стандартите на еврозоната, и продължаване на реформите, така че в рамките може би на около година банковата система да отпадне като открита тема по отношение на процеса на присъединяване към еврозоната.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи раздвижването на потреблението като един от най-големите успехи на политиката през последните две години. Вътрешното потребление е един от ключовите фактори за икономическия растеж, обясни министърът.

Хората харчат днес толкова, колкото очакват да изкарат утре. Всеки момент, в който политическият цикъл създаде несигурност, и потреблението рязко ерозира. Тази битка за подреждане на основните системи, макар и далеч незавършила, дава своя резултат, каза Владислав Горанов.

България е извървяла 20 процента от пътя към еврозоната. Заради сътресенията в Европа като Брекзит, отношението към страната ни се е променило, допълни финансовият министър в оставка.

Първоначалните, от края на 2014 и началото на 2015 г., реакции, едва ли не на пренебрежение и на учудване защо имаме наглостта въобще да поставяме тази тема пред тях, постепенно леко се замениха с желание да покажем пътя, по който можем да минем. Ако мога да дам количествена оценка къде сме от пътя, бих казал едни 20 процента, уточни Владислав Горанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Значи е време 1 лев да се обменя за 1 евро.