Last news in Fakti

9 Февруари, 2017 09:43 1 765 1

Скъпи разговори по мобилен телефон заради роуминга?

  • крс-
  • разговори-
  • мобилен телефон-
  • веселин божков

Отговаря Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията

Краят на високите цени за роуминг в рамките на Европейския съюз настъпва на 15 юни. Това договориха Европейският парламент и страните-членки.

След тази новина обаче се появиха опасения, че мобилните оператори ще пвишат цените на услугите си.

„10 години се борим да има безплатен роуминг. Това е голямо постижение по отношение на потребителите”, заяви в студиото на „Здравей, България” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. „Безспорно има съпротивнелие от страна на операторите. По етапното намаление на цените за роуминг започна през 2014 година”, обясни още Божков.

По думите му оттук нататък има два риска.

„Единият е така нареченият ефект на „водния матрак” – когато намаляваш цените на едро, се увеличават на дребно”, обясни Божков.

Той обаче увери, че няма да позволят това на операторите.

„Първо, обикновено сме подписали договори за 24 месеца, тоест за 2 години напред. Тоест вече имаме тарифни планове. Второ ще се сблъскат две тенденции. Едната е за ефективна конкуренция”, обясни Божков. По думата му битката е за всеки клиент.

„Всеки един оператор се бори за пазарен дял. В последните години имаме много разнообразни тарифни планове, по-качествени услуги”.

Божков обясни, че има опасност потребителите да се опитат да злоупотребят. Като например потребител да купи карта у нас, за да я ползва в страна, където телефонните услуги са по-скъпи. Дори има опасност потребители да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

„Операторите обективно ще си търсят правата и ще искат обяснения”, заяви Божков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 потребителче

    8 0 Отговор
    Не по - простичко и истината е че фирми като Ментел ще трбва да спрат да ментят и не им изнася! И какъв е проблема щом сега мога да избирам дали да си купя една тениска от Германия, Англия и т.н. да мога да си взема и карта от друга държава ??? Нали уж ЕС ?