26 Февруари, 2017 06:30 3 692 3

„Бундесбанк”: Брекзит и за банките

  • брекзит-
  • банки-
  • активи-
  • ес
„Бундесбанк”: Брекзит и за банките - 1

Промени в дейността на разположените в Лондонското сити финансови компании се очакват до две години. Причината е, че те е малко вероятно да запазят достъпа до единния пазар на Европейския съюз след като Великобритания стартира процедура за напускане на Общността.

Това се казва в доклад на „Бундесбанк”. В документа се отбелязва, че британският премиер Тереза Мей подчерта многократно, че Великобритания възнамерява да напусне единния пазар на ЕС и вместо това ще търси постигането на ново споразумение за свободна търговия, за да може Острова да продължи облекчените продажби на стоки и услуги в останалите членки на съюза.

Така разположените във Великобритания

банки е малко вероятно да успеят да запазят т.нар. „паспортни права”,

които биха им позволили да продават услуги си в рамките на ЕС. Тук обаче се крие огромен риск. Досегашната практика на ЕС при неговите споразумения с трета страна, а такава ще бъде Великобритания след Брекзита, не дава примери за пълна интеграция. Досега не е имало прецедент, при който финансовите услуги са били „напълно интегрирани” в дадено споразумение за свободна търговия между ЕС и друга страна.

Мнозина банкерите се опасяват, че очертаващият се „твърд Брекзит” ще прекъсне достъпа до сложни финансови инструменти, които в момента са концентрирани основно в Лондон.

Британският паунд ще се обезцени с 16%, след като правителството на Тереза Мей активизира член 50 от Лисабонския договор, предупреди от своя страна „Дойче банк”.

Активи за €1,8 трлн. могат да бъдат изнесени от Великобритания следствие на политиката за твърд Брекзит.

За това предупреди базираната в Брюксел изследователска група Bruegel. Изследването е показало, че опериращите в Лондонското сити световни

финансови институции обмислят да прехвърлят свои активи на Стария континент,

за да запазят своя дял от европейския финансов пазар.

Учени са изчислили, че 35% от банковата дейност в Лондон се дължи на бизнес отношения с клиенти от ЕС. Британските финансови услуги генерира годишни приходи до 205 млрд. паунда. В тях са заети 1,1 млн. души.

Базираните в Лондон финансови фирми най-вероятно ще трябва да пренасочат около 10 000 служители в Европа, показва оценка на изследователската компания. Допълнително между 18 000 до 20 000 души в свързаните с тях професии, като адвокати, консултанти и счетоводители, може би също ще бъдат преместени.

Прогнозите на Bruegel са твърде консервативни, припомнят анализатори. Лобистите от TheCityUK изчисляват, че около 35 000 банкови работни места могат да бъдат преместени, като те може да нараснат дори до 70 000, когато към тях бъдат включени и свързаните с тях други финансови услуги. Главният изпълнителен директор на London Stock Exchange Group Plc - Ксавие Роле пък заяви, че "Брекзит" вероятно ще изтрие 232 000 работни места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 21 Отговор
    Напротив Англия ще се отърве от бремето на разни източноевропейци.. Има си достаточно партньори от бившите си колонии
  • 2 Ататюрк

    14 1 Отговор
    Хасан,

    Ходи да биеш плоча или да лепиш тапети някъде и не се изказвай по теми, далеч от анадолския ти манталитет!

    Едно е популизма, друго е реалността!
  • 3 Диди

    4 0 Отговор
    Много банки и фирми ще се преместят във финансовият метропол Франкфурт.След излизането на Англия,не може банките да продължат дейноста си с ЕС и да останат там.