Last news in Fakti

8 Март, 2017 10:55 1 085 0

Изненада! Китай с дефицит в търговията

  • китай-
  • търговия-
  • юан

За пръв път от 2014 година Китай отчете през февруари търговски дефицит, предаде АП. Това се дължи на ръста при вноса на важни суровини като стомана, цветни метали, суров петрол и въглища. Китайският внос в юани нарасна през февруари с цели 44,7% на годишна база, като в същото време износът се повиши доста с едва 4,2 на сто.

В доларово изражение вносът нарасна с цели 38,1% след повишение с 16,7% през първия месец на годината, докато китайският експорт се сви с 1,3% след повишение със 7,9% за месец януари. Търговският баланс се оказа на дефицит от 9,15 млрд. долара спрямо солиден излишък през януари в размер на 51,34 млрд. долара и при очаквания за позитивен баланс от 25,75 млрд. долара.

Анализатори предупреждават, че търговските данни за Китай в началото на всяка една календарна година (данните за януари и февруари) могат да бъдат “изкривени“ от продължителния уикенд за Лунната нова година. Тогава активността в страната се забавя няколко седмици преди и след този празник и редица фирми намаляват или дори временно приключват своите операции през едноседмичната ваканция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА