Last news in Fakti

29 Март, 2017 14:47 1 164 0

ЕK блокира мегасливането между London Stock Exchange и Deutsche Börse

  • дойче бьорсе-
  • борса-
  • лондон-
  • сливане
ЕK блокира мегасливането между London Stock Exchange и Deutsche Börse - 1

Антитръстовата комисия на Европейския съюз блокира официално планираното мащабно сливане между Deutsche Börse AG и London Stock Exchange Group PLC. Сделката се оценява на €29 млрд., отбелязва Блумбърг .

От Deutsche Börse заявиха, че са били уведомен за официалното решение на оторизирания орган на ЕС, следящ за конкуренцията, и добавиха, че автоматично ще бъдат прекратени както офертите по сливането ѝ с London Stock Exchange Group PLC, така и постигнатото конкретно споразумение по самата сделка.

Сливането между борсите в Лондон и ФРанкфурт пропада часове след като Великобритания официално стартира процедурата по Брекзит.

Причината за негативното решение е, че двете страни в сделката не са успели да предоставят достатъчно доказателства, които да уталожат антитръстовите безпокойства.

Deutsche Börse AG и London Stock Exchange Group PLC предложиха една единствена мярка, за да се успокоят антитръстовите опасения в ЕС: да бъде продадена френската компания за клирингови операции, която е притежание на LSE, на нейния паневропейски конкурент Euronext NV за 510 млн. евро. ЕС обаче определи, че подобно решение няма да отговори на опасенията, че сливането на двете водещи борси ще доведе до фактическото създаване на монопол при търговия на книжа с фиксиран доход.

В края на февруари LSE отхвърли исканията на Европейската комисия да продаде своя мажоритарен дял в размер на 60% в италианската платформа за търговия на книжа с фиксиран доход MTS SpA.

През март миналата година водещите борси в Лондон и Франкфурт сключиха сделка за тяхното сливане с цел създаване на най-големия оператор за търговия на фондовите борси в Европа, който би могъл да оспорва доста по-добре дейността на големите американски конкуренти.

Сливането между LSE и Deutsche Boerse щеше да е най-голямото от 2013 г., когато Intercontinental Exchange (ICE) купи NYSE Euronext. Капитализацията на новия гигант ще е в размер на $30 млрд. Така новият борсов конгломерат ще е трети в света след борсовите групи ICE и CME Group, които притежават борсите в Ню Йорк и Чикаго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА