Last news in Fakti

12 Май, 2017 10:57 1 202 2

Без лаптопи и таблети в ръчния багаж обмисля САЩ

  • таблет-
  • лаптоп-
  • полет-
  • сащ-
  • европа
Без лаптопи и таблети в ръчния багаж обмисля САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Идея да се забрани пренасянето на лаптопи и таблети в ръчния багаж при полети от Европа към САЩ обмислят от Департамента по национална сигурност на САЩ. На свои ред Европейския Съюз поиска спешни разговори със САЩ, предаде агенция Reuters.

Към момента подобна забрана действа за полетите от Близкия Изток и Африка към САЩ. Главната причина да се въведе подобна забрана и за полети от Стария континент, включително и Великобритания, е високия риск от терористични атентати.

В случай, че забраната бъде въведена, то пътуващите от Европа за САЩ ще могат да пренасят в ръчния си багаж само смартфони, а всякаква друга електроника ще трябва да поставят в основния си багаж. Това ще е проблем за тези, които пътуват само с ръчен багаж, отчитат експерти. Подобна забрана ще се отрази, макар и косвено, на бизнеса. Голяма част от предприемачите вероятно ще се откажат да пътуват, ако не могат да работят по време на полет.

Окончателното решение дали забраната ще бъде въведена или не ще стане ясно най-вероятно през следващата седмица, коментират запознати. В момента се водят срещи между Департамента по национална сигурност и представители на авиокомпаниите. Забраната най-вероятно ще засегне Lufthansa, British Airways и Air France-KLM.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    8 0 Отговор
    Проблема не е само в загубения ден в пътуване в който не можеш да си ползваш лаптопа. Сигурността на багажа е твърде ниска - носачите ги хвърлят като чували с картофи, да не говорим колко често се губят. В багажа не би трябвало да се носи нищо ценно, както и нищо чупливо. Като ти върнат лаптопа с пукнат екран или изобщо не ти го върнат ще ти дадат най-много 600 евро. Моя служебен например струва три пъти повече.

    Коментиран от #2

  • 2 читател

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Съгласен, и даже съм правил клипче на изключително грубото мятане и изпадане на багажа, но няма какво друго да се направи срещу опасността. Очевидно технологиите за откриване изостават в сравнение с изобретателността на терористите и миниатюризирането на взривните устройства и трябва повсеместен контрол.