Last news in Fakti

22 Май, 2017 10:21 11 644 6

Кунчева: интервюто е отворена дискусия

  • кунчева-
  • работа-
  • интервю
Кунчева: интервюто е отворена дискусия - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години все повече чуждестранни компании откриват офиси у нас. Предимно те са от IT сектора. Това доведе до намаляване на броя специалисти от бранша, които се насочват към чужбина. Причината е, че чуждестранните фирми, установили се в България, вече предлагат както адекватно заплащане, така и целия социален пакет на служителите, които те могат да получат и в чужбина. Специално за читателите на Факти.бг, Грета Кунчева, HR бизнес партньор в "Проксиад България", споделя какви са спецификите при провеждане на интервю за работа в бранша, както и за това как компаниите се правят с текучеството в бранша.

Какво трябва да съдържа едно CV, за да може да гарантира на кандидата, че ще бъде поканен на интервю?

Една автобиография цели да покаже какви са ключовите компетенции на даден кандидат. CV, което съдържа технологиите, които кандидатът е използвал или разработените от него проекти, дори да няма толкова професионален опит, а да е от ниво университет или пък някакви външни прКунчева: интервюто е отворена дискусия

оекти, би ни дало много добра информация за това, съответно как може да видим човека вътре в компанията и да го поканим на интервю. Ако не може да намерим цялата необходима информация, винаги правим предварителен разговор с кандидата, за да видим какви са му очакванията, така че да може да се напаснем за какъв проект би работил при нас.

Кои са трите любими въпроса, които задавате при интервю?

По време на интервюто целим две неща. Първото е да дадем максимално необходимата ни информация на кандидата, дали това е неговото работно място. Второ – да научим каква е неговата мотивация. Ако трябва да посочим някакви три любими въпроса, то това биха били: как си представяш работното място и работата ти в него? Защо точно сега реши да кандидатстваш и защо точно при нас? Какво смяташ, че е важно да знаем за теб на персонално ниво?

Вашият съвет към кандидатите, какво е добре да не правят по време на интервю?

В „Проксиад” нямаме стандартна процедура как да правим интервюта. При нас те са по-скоро отворени дискусии. Всяка е различна. Бих казала, че не очакваме от кандидатите да се държат под някаква стандартна форма. Това, което бих посъветвала е, в опита си да се продадат за дадената позиция и да покажат, че те са най-подходящия човек, да не лъжат. От друга страна, нещо което бихме се радвали да видим е едно искрено поведение – ако иска да ни разкаже шега, да го направи, ако иска да се държи по-неформално, нямаме никакъв проблем с това. Държим на позитивните неща по време на интервю за работа.

В IT сектора текучеството голямо ли е?

В последно време е голямо. Всички работодатели се опитват да се справят с него под една или друга форма. Тук отново ще се включи и ангажираността на служителите. Но имайки предвид голямото разнообразие, което виждаме все повече и повече, няма начин текучеството да не се увеличава.

А на какво се дължи то? Крадене на кадри?

Крадене на кадри. Различни възможности, нови компании, които влизат на пазара, включително иновиране в дадени фирми, различни проекти.

Наблюдава ли се тенденция към преминаване на служители на работа в чужбина?

Не толкова, тъй като доста чуждестранни работодатели навлизат в IT сектора и предлагат на локално ниво както възнаграждения, така и вече целия социален пакет на служителите, които те могат да получат и в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dabe

    46 2 Отговор
    проблемът е, че всички, които се пишат ЧР подбор с разни рекруитнати думички и термини тотално не разбират пазара на труда. Назначават се само наши. Деца се опитват да назначават специалисти - това го няма никъде по света. Ние сме пародия и бутафория. тази мома, е говорила доста глупости относно CV
  • 2 Корковата тапа

    48 4 Отговор
    1. Тия агенции и чеп за зеле не стават. Каквото и да ги накараш да търсят все ти намират такова каквото не ти трябва!
    2. Заглавието на тъпата статия е подвеждащо!
    3. В България не влизат ИТ фирми. Те влизат само в София!!! Когато някоя ИТ фирма си направи офис в Трявна например тогава може да се каже влизат в България.
    4. Таз мома виждала ли е CV?
    5. Много по предпочитам да работя директно със западни компании а не с дериватите им тук, които уж "плащали добре"!!!
    6. Абе що се занимавам да ви коментирам глупостите?
  • 3 jp power

    15 1 Отговор
    Пълен майтап са такива ЧР фирмички. Ненужни , че даже вредни. Що за фирма ще набира работници чрез външна фирма???? Явно не знаят какво искат. А за тия, които още не са отворили офис в България и вече търсят рая...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гочо Фрезиста

    5 1 Отговор
    Тази мома ич не ми изглежда стабилна.....ама ич
  • 6 ит администратор

    12 0 Отговор
    Според мен повече от фирмите не знаят какво и кого търсят. Винаги се намира някое Меринджейнче което иска да вземе "някакво ИТ" което обаче да може да : 1 Програмира (какво и на какво няма значка или не се уточнява), 2 Администрира ,конфигурира и поддържа, 3. Изгражда мрежи и окабелява, 3. Уеб дизайнер с поддръжка на псевдо сайт, 4. Да пусне някакъв мейл сървър ( Има 100 фирми предлагащи услуга със съпорт 7/24 с цели отдели ИТ само за мейл услугат ама нущо за кво да даваме 300-400лв. на година)
    5. Бонус ако може да инсталира камери (за предпочитане). 6 и Любимото ми на един ред наблъскани C++,Java,MySql, PHP, пропуснах и Linux , apache samba ftp, и всичко копнато от нет-а
    Обявата е УЛТРА ПРЕМИУМ заплата ако сте късметлии 1500-2000 лв. и кандидатът трябва да си удари главата в тавана от радост.
    СМЕШНИЦИ