Last news in Fakti

30 Ноември, 2011 19:56 5 610 2

Нов огромен квартал ще има Созопол

  • созопол-
  • квартал-
  • строителство

Нов огромен квартал ще се строи в Созопол, съобщи за информационния потрал BurgasNews кметът Панайот Рейзи. Бъдещият квартал ще бъде в местността "Месарите" над градския стадион. Парцелът е в регулация и за него има изготвен градоустройствен план.

"Насочил съм се към това място, защото много местни хора имат там собствени терени", каза кметът. Според него когато се направи първоначалната инфраструктура - вода, канал, електрификация и телефонизация, собствениците на местата биха се съгласили да започнат строителство, дори да се наложи да теглят малки кредити. Към проекта вече има и сериозен инвеститорски интерес.   

Кварталът ще бъде от градски тип. Ще се разполага на 700-800 дка, което е колкото стария град на Созопол. Идеята на кмета за този проект е отдавна. Той вече има и два варианта за строителството. Първият е да се намери фирма, която да построи къщите със собствени средства, като цената им да бъде около 10 млн.лв. След това общината ще връща на година по 2 млн.лв. и за 5 години ще го изплати. Панайот Рейзи е сметнал, че таксите, които фирмата трябва да плати на общината за различни разрешителни - строителни, включване към водопровод и канал, административни услуги и др., са 80% от цялата сума и те могат да се приспаднат от това, което трябва да се плати на въпросната фирма.

Според другия вариант общината може да тегли кредит, с който сама да финансира строителството. Кметът заяви, че администрацията сериозно мисли и за разширяване на паркинговата система на града, което вече става наложително. В Созопол още няма Синя зона, но Рейзи смята, че такава е възможно да се създаде в стария град още преди новия туристически сезон, тъй като паркирането там, особено през лятото, става все по-трудно.

Тази местност е била обитавана още в античността. Там са живеели богати хора. В местностите "Света Марина" и "Месарите" бяха открити вили на античните жители на Аполония тази година.

Археологът доц.Кръстина Панайотова работи вече две години по българо-френски проект, който има за цел да открие повече за бита на аполонийци. "От откритите вили става ясно как са живели тези хора", каза Кръстина Панайотова.

Оказва се, че дори и в античността, Аполония е била застроена далеч повече от границите на сегашния град. Много от богатите хора и тези, които са имали пещи за керамика или за метал, са живеели там, където сега ще се строи новият квартал.

Открити са останки от 3 комплекса, които за първи път дават ясна представа за реалния живот. Една от находките е цяло съкровще от монети, затрупано от изгоряла къща. Друга - интересно погребение извън некропола. Доц. Панайотова обясни, че на този обект се използват най-модерните средства на археологията. Местностите се сканират от въздуха с уред, наречен "лидар", за да се очертаят реалните граници на антична Аполония, която се оказва много по-голяма от досегашната ни представа за нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    Стотици хиляди жилища стоят незаети в България ,а тоя бракониер мисли да ги увеличава ,ама това е хоризонта на българската предприемчивост - хотел ,ресторант или апартаменти под наем. Но тоя е последователен - както унищожава фауната така се зае сега с флората !
  • 2 bubblehead

    0 0 Отговор
    Ами "стотисти хиляди празни"!? Ама какви ти стотици, милиони празни , направо милиарди празни ... ама в странджанските села и михаиловградско а там където искат да живеят хората в София , Варна, Бургас, Созопол йок празни....