Last news in Fakti

7 Декември, 2011 12:01 5 090 3

Икономисти: Еврото няма да умре, но предстоят трудни години

  • евро-
  • фалит-
  • еврозона-
  • фискален съюз

Най-добре е българинът да инвестира в левове

Най-добре е българинът да инвестира в левове, щом печели и харчи в тази валута. Във всеки случай влоговете в евро няма да се обезценят рязко, тъй като единната европейска валута ще оцелее при всички положения. Около тази позиция се обединиха в студиото на “Тази сутрин” по бТВ икономистите Емил Хърсев, Владимир Каролев и Левон Хампарцумян.

„Дори физически е невъзможно еврото да спре да съществува. Няма да се обезцени рязко. Ще има по-скоро план, който ще позволи умерено печатане на пари и умерена инфлация – до 10%”, прогнозира Хърсев.

Каролев от своя страна подкрепи мнението на Саркози и Меркел, че е дошло времето на реалността за европееца.

„Меркел каза на южните страни: Трябва да работите повече и по-малко да почивате, за имате повече средства. И тя е права - не може като в Гърция да имат 16 заплати, средна пенсия като германската и ранно пенсиониране – такава система не може да издържи”, категоричен бе икономистът.

Той допълни още, че българската производителност е 40% по-ниска от средната за еврозоната. А освен това у нас има много привилегии в някои сектори, тъй като никъде в Европа военни и полицаи не се пенсионират на 45 години.

За новия фискален съюз

„Можем само да гадаем какъв точно ще е новият фискален съюз, за който се заговори от силните в ЕС. Посоката е по-висока степен на интерграция, финансов и бюджетен контрол, включване на повече държави с повече отговорности”, обясни от своя страна Хампарцумян.

Той разясни още, че печатането на пари не е адекватно решение на проблемите с европейската  дългова криза, а и трудно би се реализирало.

„Единствената държава с привилегията да печата пари без никакъв контрол е САЩ, тъй като повечето долари са извън страната. И когато американските власти решат да слязат в мазето и да направят повече долари, всички ние плащаме за това. В еврозоната обаче не е толкова лесно – 17 държави трябва да се съгласят. А пък България не може да печата пари заради валутния борд. Него го имаше преди да има евро. Той гарантира, че БНБ може да отпечата 1 лев, само ако някой дойде и донесе 1 марка в трезора”, подчерта банкерът.

Гостите на “Тази сутрин” дадоха за пример конференция на най-големите световни финансисти, които управляват 3,5 трилиона евро, по време на която всички са били категорични, че еврото ще оцелее. Вероятността това да не стане е била оценена на 10-15%.

„Т.е., планът е еврото да бъде спасено на всяка цена. Това е единственият вариант”, казаха в заключение финансовите експерти и допълниха, че няма да има катаклизми, но ще има трудни години, ще има евро и работни места.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ние

    0 0 Отговор
    абе тези господа явно вчера са кацнали на летище софия.само че нашата памет показва друго т.е. те са си тук от началото участвайки в цялата тази съсипия и ето сега...... яяяяяя виж ти ........криза .ниска производителност....необразованост.....и как не .а защо е така що не поразсъждават..... добре а ако искаме да погледнем в бъдещето тези могат ли да ни помогнат... НЕ......НЕ защо ли.... защото ще трябва да нарушат възгледи и обещания към хората унищожили нашата икономика .да сте ги чули да анализират какво завариха 1989г. и какво трябваше да се направи....НЕ......и продължават с безсмислиците ...е затова не са на тези форуми де ...съвет ...четете чужди анализи ако искате да сте информирани.
  • 2 Иван Митев

    0 0 Отговор
    Сега за Европа са налични две възможности:

    Първа:

    До 24 часа след преустановяване на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу" в Европа (т. е. при условия на усъвършенствано съответно държавно финансово управление (ДФУ), което е ГОДНО за стопанство с евро) – стопанска криза ще е премахната.

    Втора:

    При никому ненужно запазване на представения държавен управленски недъг (Употреба на наследен от време със „Златни пари” начин на ДФУ, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с „Незлатни пари”) ще последва (подобно през 1997 г. в България и през различни години в други страни) ескалиране на криза и хиперинфлация, при която по извратен пазарен път и с болезнени щети за участници в стопански живот се разрушават слаби стопански равновесия и се постигнат временно по-устойчиви такива.

    Вече е известно, че кризата през второто десетилетие на XXI-и век е закономерна последица от наличие на "Грешката на Джон Лоу".

    Необходимо и достатъчно е причината за кризата („Грешката на Джон Лоу”) да се прекрати и стопанската криза в съответна страна ще е успешно премахната.

    Ползвано означение:

    „Грешка на Джон Лоу”: По инициатива на Джон Лоу направена държавна финансова грешка – При стопанство с „Незлатни пари”, продължена употреба на наследен от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление, който е НЕСЪВМЕСТИМ с „Незлатни пари” и развива диспропорции и (за достатъчно време) криза.
  • 3 иван

    0 0 Отговор
    Уважаеми български "Икономисти" , не Ви ли се струва, че на Вашата демокрация/кражбокрация/ идва краят. Ще се задавите с откраднатото ,защото ние го плащаме с кръв. Вие сте като кърлежите ,а знаете какво става с тях. Няма да мине много време и ще го разберете.