Last news in Fakti

30 Декември, 2011 14:53 1 281 0

НСИ: Стартира кампания ”Годишна отчетност – 2011”

  • нси-
  • кампания-
  • годишна отчетност – 2011

За четвърта година Националният статистически институт осигурява възможност на бизнеса да представи  годишните си отчети за дейността по електронен път. През 2011 година от тази възможност се възползваха почти 85% от фирмите, съобщиха от института.

Основните предимства на електронния начин на отчитане са:
- спестяване на време и средства на фирмите за подаване на формулярите;
- повишено качество на получената информация чрез заложени логически и аритметични контроли в Информационна система „Бизнес статистика”
- съкращаване на сроковете за обработка на данните;


Ползите са много - намаляване на натоварването и на бизнеса, и на администрацията, използване на съвременните технологии, по-надеждна и навременна информация, необходима на цялото общество.

Информационна система „Бизнес статистика” ще бъде активирана в 00.00 часа на 1 януари 2012 година и ще бъде достъпна за въвеждане на данни до  24.00 часа на 31 март за нефинансовите предприятия, съставящи баланс, а за едноличните търговци – до 30 април 2012 година.
Информационната система ще работи 24 часа в денонощието, включително и в почивните дни.

И през 2012 година фирмите ще имат възможност да подават Годишен отчет за дейността (ГОД) заедно с годишните декларации за облагане с подоходен данък за 2011 г. чрез съвместния проект на Националния статистически институт и Националната агенция по приходите за Единна входна точка за представяне на Годишните отчети за дейността на фирмите. Те ще могат да избират на кое от двете места и как да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са две – по електронен път в НСИ или на хартиен носител в офисите на НАП.

Обменът на информация между двете институции ще става по служебен път.

Сигурността на Информационна система „Бизнес статистика” се гарантира посредством криптиран канал при  въвеждане на данните, а идентичността на сървъра се удостоверява чрез цифров сертификат.

Допълнителна информация и консултация фирмите могат да получат на  телефоните и електронна поща, обявени на сайта на НСИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА