Last news in Fakti

23 Януари, 2012 20:50 1 659 1

Турските авиолинии ще купят полските

  • turkish airlines-
  • lot-
  • приватизация-
  • авиация

Турският национален превозвач Turkish Airlines възнамерява да купи полските авиолинии LOT, заяви пред CNN управителят на компанията Хадми Топчу. Той уточни че покупката е свързана с някои трудности, но полското правителство има намерение да продаде LOT, която през 2010 г. понесе загуби в размер на 17 млн. USD. Полският министър на икономиката обяви за приватизацията на националния превозвач през декември 2011 г. „Много компании ни предлагат сътрудничество, но ние решихме да се установим на LOT Airlines. Официалните преговори ще започнат съвсем скоро”, обясни Топчу.

Полската LOT Airlines е основана през 1929 г. Разполага със самолетен парк от 36 машини. Компанията лети по 55 дестинации, включително Чикаго, Ню Йорк, Торонто, а също така и в редица градове в Европа и Близкия Изток. Полското правителство притежава 68% от акциите на LOT, но след загубите през 2010 г. държавата взе решение за приватизация на компанията.

Интересът на турските авиолинии не се ограничава само до страни от Централна и Източна Европа. В края на декември Turkish Airlines сключи договор с украинския авиопревозвач AeroSvit Airlines. Сътрудничеството ще се изразява в реализирането на полети между Истанбул и някои големи градове в Украйна. През това лято ще започнат полети между САЩ и Балканите, след като Turkish Airlines придоби 49% от акциите на Bosnia-Herzegovina Airlines. Също така се интересува и от покупката на сръбската JAT. През миналата година Turkish Airlines са превозили 32.6 млн. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bebok

    0 0 Отговор