20 Август, 2018 21:30 13 110 8

Все повече млади семейства стават хижари, държавата нехае

  • хижи-
  • хижари-
  • туристически обекти

Това се е оказало сполучлива форма на управление

Все повече млади семейства стават хижари, държавата нехае - 1
Снимка: Shutterstock

"За наша радост има все повече млади семейства, които искат да станат хижари и да управляват такива туристически обекти." Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Дачев от Българския туристически съюз.

"В договора изискваме те да изготвят инвестиционна програма, която включва подобряване на условията в хижите. Да се направят хубави етажни санитарни възли и бани, а ако е възможно и в помещенията“, обясни той и допълни, че критичната точка в много от хижите са покривите.

"Това се оказа много сполучлива форма за стопанисване. Преди 5 години отдадохме хижа „Мальовица“ в Национален парк „Рила“ на едно младо семейство, което направи чудеса. Подмени всички легла и подовата настилка. Направи съвременни етажни бани и тоалетни. Денонощно се осигурява топла вода на всички туристи, а хижата е доста високо в планината", посочи Мирослав Дачев.

"Не е лош и примерът с хижа „Добрила“ в Централен Балкан, която е на 1804 метра надморска височина. Единственият достъп до там е с високо проходими автомобили. Основният транспорт са коне и мулета, които са най-издръжливи. И там се направиха чудеса в подобряването на условията", каза още той.

По думите му трябва да се търси изравняването на стандарта на битовите и хигиенни условия в хижите и хотелите. "Стремежът ни е в част от хижите да запазим духа на старото хижарство, а в друга част да има осигурени удобства“, заяви той.

"В последните няколко години виждам, че много млади хора отиват в туристическите хижи. Най-младото поколение иска по-добри условия и със основание", коментира Мирослав Дачев.

"Надяваме се подготвяният Закон за туризма и миналият на първо четене Закон за физическото възпитание и спорт да ни дадат възможност аргументирано да искаме средства от държавата. За да може в близките 5-10 години всички туристически обекти да бъдат приведени в условия, в които с радост да посрещаме туристите", каза още той.

Хижите към Българския туристически съюз са над 250. За съжаление, в последните 10 години държавата абдикира от въпроса за тях и не оказва финансова помощ, уточни Дачев. "Голяма част от общините с финансови средства и лични дарения подпомагат хижите", посочи той.

"Хижестроителството е от преди 90 и няколко години и е уникално явление за България. То е започнало със самодейност, с лично участие и доброволен труд“, обяви Мирослав Дачев. "Хижите в България са в сравнително добро състояние.

През последните 7-8 години Българският туристически съюз се опитва да намери една сравнително удобна форма за стопанисване и управление на хижите. А именно те да се отдават за период между 5 и 10 години на частни лица", обясни той. "Преди време изгоря хижа „Кашана“, а преди нея и хижа „Богдан“. За „Кашана“ са необходими не по-малко от 100 хил. лева, а за възстановяването на „Богдан“ толкова няма да стигнат.

Обявили сме дарителска сметка“, коментира Дачев. По думите му от УС на Българския туристически съюз са склонни да предоставят за по-дълъг период, за 15-20 години, стопанисването и управлението на хижа „Богдан“ стига този, който иска да я управлява, да вложи средства да я изгради. "Имаме не добре стопанисвана хижа и във Витоша- „Белите брези“.

Миналия месец управителният ни съвет приключи договора с управителя на тази хижа. Тя е на атрактивно и хубаво място във Витоша, „под вратите“ на столицата. Прекратихме договора и ще наемем друг стопанин", каза още Мирослав Дачев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    22 2 Отговор
    Eдна от класиките при БГ хижите е х. "Пашалийца" в Родопите... Това божествено място е почти недостъпно заради безобразния път... Дано се намери спасение за тази хижа...
  • 2 Plovdiv

    8 3 Отговор
    Eдна от класиките при БГ хижите е х. "Пашалийца" в Родопите... Това божествено място е почти недостъпно заради безобразния път... Дано се намери спасение за тази хижа...
  • 3 МиГ 23

    9 10 Отговор
    Нека младите в Бг да са саобслужващ персонал, а другите държави да развиват наука и технологии.
  • 4 куку руку ку

    13 2 Отговор
    И колко млади семейства има в България и колко хижи?
  • 5 Гост

    19 5 Отговор
    Да не се допускат в хижите туристи с по-малко от 2 литра алкохол в раницата !
  • 6 Кольо

    12 0 Отговор
    А какво стана с хижа Равнища? Не работи от години, а някакъв тарикат я е превърнал в обор!
  • 7 Митю

    11 1 Отговор
    Това не е ли бг.думата за планински хотел?
  • 8 Rattrack

    7 0 Отговор
    Добра новина. Най-накрая се светнаха, че за да накараш хората да инвестират в ремонти, трябва да се удължи срока за концесията.
    За жалост най-устойчивата и достъпна форма на планински туризъм - пешеходния, въобще отсъства от речника на министърката ни на туризма и от националната ни реклама.