1 Септември, 2018 21:14 2 682 4

Може ли аржентинска инфекция да зарази валутните пазари

  • аржентина-
  • песо-
  • долар-
  • мвф

Сривът на песото подхранва опасенията за финансирането на правителството, рецесия и инфлация

Може ли аржентинска инфекция да зарази валутните пазари - 1
Снимка: БТА/АП

В четвъртък аржентинското песо се срина до нов рекорд, въпреки че Централната банка на латиноамериканската страна повиши лихвените проценти до 60%. Кризата, която прати правителството в задънена улица, прави инвеститорите нервни и ги кара да се съмняват, че един спасителен пакет от 50 милиарда долара от МВФ ще помогне на една застрашена страна, отбелязва агенция „Блумбърг“.

Какво притеснява най-много инвеститорите?

Основният въпрос - дали Аржентина ще бъде в състояние да покрие своите финансови нужди през следващите години на фона на растящата рецесия и висока инфлация в навечерието на президентските избори през следващата година. Oxford Economics оценява, че до края на 2019 г. страната ще се нуждае от 77 милиарда долара. Това е тревожна цифра дори при по-благоприятни обстоятелства.

Почти 80% от суверенния дълг на Аржентина е деноминиран в долари, когато песото пада, изплащането на дълга в долари става все по-скъпо. При сегашните нива размерът на държавния дълг може да достигне 90% от БВП през тази година.

Инвеститорите вече дадоха ясни сигнали, че Аржентина е вторият най-рисков кредитополучател в света след Венецуела.

Лихвата от 60% ще може ли да спре обезценяването на песото?

В четвъртък курсът на песото се срина, въпреки увеличаването от централната банка на лихвата. Все пак затягането на паричната политика със сигурност ще подкрепи аржентинската валута. Регулаторът обеща да запази лихвените проценти на настоящите нива най-малко до декември, което показва неговия ангажимент за подкрепа на националната валута.

Инвеститорите се опасяват, че в допълнение към действията на Централната банка, перспективите за по-нататъшното поведение на песото ще зависи от това как правителството планира да намали бюджетния дефицит, за да достигне до 2019 установената от МВФ цел за 1,3% от БВП. Властите загатнаха за намаляване на енергийните субсидии, намаляване на заплатите в публичния сектор, както и редица други мерки, но не е ясно колко агресивно Буенос Айрес ще подходи към намаляване разходите, което би породило политическо недоволство, отбелязва в. „Файненшъл таймс“.

Какво мислят аржентинците?

Падането на песото притеснява аржентинците от май, но сега нервността им достигна своя връх. За страна, която традиционно съхранява спестявания в долари, благодарение на дългата история на икономическа нестабилност, курсът на американската валута е може би най-важния икономически индикатор. Всъщност това е полезен барометър за степента на доверие в правителството и икономиката като цяло.

Аржентинците имат неприятни спомени как предишната програма на МВФ завърши с икономическа криза през 2001 г. В латиноамериканската страна споменът от финансовата институция е доста противоречив.

В наши дни привържениците на правителството на президента Маурисио Макри водят активна кампания в „Туитър“ на подкрепа на управляващите. Опозицията използва всяка възможност да критикува поведението на правителството с кризата на падащото песо.

Какво означава всичко това за перспективите за преизбиране на Маурисио Макри?

Година е дълго време в политиката, особено в Аржентина. Президентските избори в страната ще се проведат 27 октомври 2019 г. и малко хора се осмеляват да правят смели прогнози. Един от основните въпроси е дали бившият президент Кристина Фернандес де Кирхнер ще се кандидатира отново. Както показват проучванията, Макри лесно ще я победи, особено след скорошния скандал за корупция.

Въпреки това е ясно, че неотдавнашната вълна от нестабилност на валутния курс на икономиката намалява шансовете за излизане от рецесията преди изборите, а също така ограничава способността на властите за ограничаване на растящата инфлация. Никой лидер, който не желае да остане на власт, иска да стартира кампания в периода на стагфлация.

Какво ще изисква МВФ в замяна на ускоряването на спасителната програма?

В сряда ръководителят на МВФ Кристин Лагард заяви, че фондът работи с правителството на Аржентина за "преразглеждане" на икономическия план чрез „силна парична и фискална политика и усилията за запазване на най-уязвимите“. Все още обаче не е ясно какво означава това на практика.

От една страна, споменаването на по-силна парична и фискална политика показва, че МВФ иска да види един курс за овладяване на инфлацията и по-агресивни съкращения на бюджета, за да се възстанови доверието в държавните финанси. Някои анализатори обаче твърдят, че МВФ може да поиска по-големи усилия от страна на властите за преодоляване на дефицита по-бързо от планираното.

Сривът на песото подхранва опасенията за финансирането на правителството, рецесия и инфлация. То е ясен сигнал, че световната криза все още не е преминала. Сривът на песото е сигнал, че водещите финансови институции трябва да са внимателни и активно да подкрепят усилията за икономическо възстановяване. Аржентина вече има горчив опит до какво доведе подкрепата от МВФ през 2001 г.

Припомняме, че през 2001-2002 г. Аржентина преживя икономически срив, който доведе милиони аржентинци от средната класа до бедност. Тогава латиноамериканската страна изпадна в неплатежоспособност и валутният борд се провали. Аржентина успя да се издължи на МВФ през 2006 г.

Икономиката на страната от известно време се намира в криза. През тази година инфлацията достигна 25%, а икономиката е нараснала само с 2,9% през 2017 г. Междувременно реформите се извършват бавно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dorian

    12 1 Отговор
    Очевидно някой дирижира нещо зад кулисите. Какво ли е богатството на тази страна, което трябва да бъде отнето?

    Коментиран от #3

  • 2 плевен

    8 0 Отговор
    Бъркам ли, като си мисля, че много правителства използват МВФ , като оправдание за извършване на непопулярни реформи? В смисъл: "Лошите от МВФ ни принудиха насила, ама ние сме добрички и пак гласувайте за нас." Иначе ако поемат отговорността, отиват в историята.
  • 3 Да да

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Dorian":

    Що на смотаните страни, искащи да харчат без да произвеждат все друг им е виновен! На Венецуела, на Русия, на Турция! Поръчват на чужда сметка, а после и плюят тези които ги финансират! Има правила и те са ясни! Когато взимат кредитите им е хубаво, а като дойде време за връщане - САЩ, ЕС, МВФ са врагове! Заплатите им стават един алах на месец, три Мадуро на седмица, чанта песо на ден, Путинка бонус за Коледа! Аятолах за обяд! Айде със здраве.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.