31 Август, 2018 16:06 1 870 2

Аржентина повиши лихвения процент до 60%

  • аржентина-
  • песо-
  • валута-
  • лихва
Аржентина повиши лихвения процент до 60% - 1
Снимка: Shutterstock

Само в рамките на един ден аржентинското песо загуби 13% от стойността си. Това идва на фона на решението на Централната банка на страната да повиши лихвите с 15 процентна пункта, до 60% с цел стабилизиране на местната валута. Това е четвъртото за тази година повишение на лихвените нива.

Причината за поредното обезценяване на песото е сушата, която доведе до спад в износа на земеделски стоки, повишаване цените на електроенергия и засилване позициите на американския долар в следствие на отлив на инвестиции от развиващите се пазари.

От началото на година до момента обезценяването на песото към долара е с 50%. Инфлацията достигна 30%.

Промените доведоха до поскъпване на живота. Това, от своя страна, накара повечето домакинства да намалят разходите си. Президентът на Аржентина Маурицио Макри призова Международния валутен фонд да ускори спасителната програма за Аржентина на стойност 50 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо ви

    2 0 Отговор
    Жизнено важния транш от МВФ-то, ще дойде с много 'приятни' условия
  • 2 Батката-Баш майстора

    0 0 Отговор
    може и сами да се оправят, ама както се вижда на всеки 7-8 години се самооправят и след това трябва някой да ги спасява. На всички ревящи срещу условията на МВФ и Световната банка предлага заедно да закупят рубли, венецуелски боливар, изключително скъпата в последбо време турска лира. Така ще ударят злите сили и ще обезсмислят тяхното съществуване.