Last news in Fakti

5 Октомври, 2018 01:28 5 384 16

Как ще разделим България на четири

  • българия-
  • ес-
  • региони

Законопроектът е публикуван за обществено обсъждане

Как ще разделим България на четири - 1
Снимка: Shutterstock.com

Промяна на броя и обхвата на районите от ниво 2 в страната предвижда проектът за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие. Предлага се те да бъдат четири вместо сегашните шест: Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски.

Подготвеният от Министерството на регионалното развитие и благоустройството законопроект е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата и в Портала за обществени консултации. С него трябва да се оптимизират процесите на планиране на регионалното и пространственото развитие и да се създаде по-устойчив във времето обхват на районите от ниво 2, като те няма да имат центрове.

Дунавският район ще включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище.

В обхвата на Черноморския район ще са областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

В Югозападния район ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Тракийско-Родопският ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Законопроектът предвижда разширяване на правомощията и въвеждане на двустепенен модел на управление на съветите за регионално развитие, който включва управленски и експертно-технически състав. Те ще изпълняват функции за изпълнението на програми, съфинансирани от ЕС или финансирани от държавния бюджет и други финансови източници, включително, по отношение на съгласуване, избор и оценка на проекти. Същата функция ще имат по отношение на проекти, финансирани от държавния бюджет и други източници, включително финансови инструменти. Регионалните съвети ще имат консултативна функция при изготвянето на плановете за интегрирано развитие на общините в съответния район от ниво 2.

Проектът за промяна на закона предвижда Националната концепция за регионално и пространствено развитие да бъде със срок до 15 години, с изключение на елементите на техническата инфраструктура, които се планират за период до 30 години. Седемгодишен ще е срокът на плановете за развитие на районите от ниво 2. Изключение от тях ще правят също елементите на техническата инфраструктура. Също седемгодишен е и срокът на плановете за развитие на общините.

Плановете и документите, свързани с действията на съответните органи по тяхното изработване, одобряване, приемане, изпълнение, наблюдение и оценка, ще бъдат съхранявани в единна информационна платформа. За целите на регионалната политика се предвижда въвеждане на географска информационна система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не народ а боклук

    89 0 Отговор
    Земя,като една човешка длан а те горките ще районират България.Народа се стопи а младите избягаха,но в парламента 240 селяка смучат човешка кръв и се кефят на слънцето.....До като не заиграе тоягата,така ще е.
  • 2 Куку Руку Ку

    53 0 Отговор
    Разделение почти като в края на Второто Българско царство. А всички знаем какво е станало след това...
  • 3 Римляните

    38 0 Отговор
    Разделяй и владей
  • 4 Бъждаров

    47 0 Отговор
    Поредната простотия, сътворена от някой партиен чиновник, не водеща до нищо.
  • 5 hmhmhm

    41 0 Отговор
    Глупаци - изчакайте още 1-2 години и ще трябва да се дели само на 2 - тогава е лесно. Дотогава що народ ще избяга ...
  • 6 Усмивката

    32 0 Отговор
    Може би ,някой гласи по големи кражби.Повече територия, повече лапачка .Знае ли народа.Тези през последните 29 г. нищо полезно за държава и народ не са внасяли за обсъждане, и сега ли???
  • 7 Тъп

    12 7 Отговор
    АЗ предлагам на две.Шопско и Майнинско единият.И Варна и Бургас тогедер втория.Останалото е изостанал развъдник на зелени.

    Коментиран от #10

  • 8 МАРКЕТИНГА било ПРОМОЦИЯ

    4 1 Отговор
    що е ДЕБАТ ...🤒що е СПОР ... ✝️що е ПУБЛИЧНОСТ ...🤐
    що е МАРКЕТИНГ...👁 цел ПРОМОЦИЯ...🧠 ..........що то
    ( ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ -от Уикипедия е социален и политически термин обозначаващ съвкупното вярване или мнение на обществото по даден въпрос. Общественото мнение се влияе от медиите и връзките с обществеността. Общественото мнение е важен фактор в демократичните общества, тъй като влияе косвено на управлението.
    ( от Wikipedia -Демокрацията означава „народовластие“ т.е. народът е притежател и носител на държавната власт.
  • 9 ЯМХ

    10 0 Отговор
    Тия си търсят повод да назначат "управленски" и "експертен" състав - естествено - все лапачи,братчеди,балдъзи,баджанаци ит.н.С една дума "наши,отговорни и политически ориентирани"хора.Па заплатите им от нашите данъци.Да живее демокрацията!
  • 10 goni

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тъп":

    В останалото ще се населят немски пенсионери!:) Единственият проблем е че обслужващият персонал не немски да знае, а и българският му е труден!:) Ама, че научи немски, къде че оди?!:)
  • 11 ГАЛЕВ

    5 1 Отговор
    замен депутатите не са избрани от народа и да служат на него,а същите са престъпници всички до един дори и чистачките.според мен отърване от тях е само по един начин -преврат и възтание на целия народ с тоягите бой , да бъдат пребити и вкарани в затвора до живот.
  • 12 ГАЛЕВ

    4 1 Отговор
    всички депутати в затвора в бобов дол във втора бригада при манафите от перник.
  • 13 цигането от София

    4 0 Отговор
    Държавните чиновници ще станат от 700 000 на 700 020 хляди ,,да вивеее дивият фашизъм в България
  • 14 Google

    1 0 Отговор
    Аз съм от гр.Плевен и съм ок с дунавският регион, НО как да обясниш на хората в ГАБРОВО например, че са също към Дунав? Смешно е :D
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Метгонтан

    3 0 Отговор
    България е колкото една европейска столица , че дори и по малолюдна , ама иначе райони , кметюе , заместници , президенти , премиери , то парламенти , то опозиции , то системи , бюрокрациии усложнения на Н-та степен и накрая едни мазни , дебели , миризливи и димящи лай.а