Last news in Fakti

1 Ноември, 2018 23:00 4 382 64

България иска да внася втечнен газ от САЩ

  • александруполис

Двете американски централи са базова мощност за българската енергетика

България иска да внася втечнен газ от САЩ - 1

Българската страна разглежда възможността да участва като акционер в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ до Александруполис. По този начин ще осигурим доставки на природен газ за България от различни източници, включително и от Съединените американски щати. Този проект е в пълна синергия с газовата връзка Гърция-България и тяхното изграждане ще допринесе в значителна степен за осигуряване на енергийната сигурност за България и региона. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на среща с американския посланик Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По думите й до края на 2018 г. се очаква страната ни да финализира участието си в проекта за LNG терминал до Александруполис. По отношение на интерконектора с Гърция, Петкова поясни, че всички тръжни процедури са в ход и през втората половина на 2020 г. газовата връзка ще бъде въведена в търговска експлоатация.

По време на срещата е била дискутирана и темата с работата на двете американски топлоелектрически централи у нас - "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал". "Двете централи са базова мощност за българската енергетика. Уверена съм, че благодарение на конструктивния диалог, който водим с колегите, ще намерим приемливо и за двете страни решение, що се отнася до дългосрочните договори", е отбелязала министър Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    147 33 Отговор
    България за пореден път се нагъзва на Сащ, и предава братска Русия... България васалска държава.. без собствено мнение..

    Коментиран от #21, #50, #56

  • 2 Киро

    90 26 Отговор
    Ще се изхабят милиони за транспорт, които бг ще покрие.Да се внася от Русия ще е най правилният ход, но нашите умни управляващи щом така са го намерили за правилно да правят каквото искат.
  • 3 ЦРУ

    30 95 Отговор
    Аидеееее…….Раша по пързалката към СССР ! Жужи прави корекция - пенсионната възраст се вдига не на 65 а на 75 години....мин. заплата с указ става не равн. на 270 лв. ….а на 170....денги нет ….а не деиствали санкциите !

    Коментиран от #43

  • 4 Кенеди

    67 8 Отговор
    Може да ни го пращат по телефона, че иначе много ще се разтече.
  • 5 Ynd

    71 16 Отговор
    Национално предателство. Има близки страни с възможност за газопровод. Азербайджан например или Туркменистан.
  • 6 дфдсдг

    22 78 Отговор
    Явно не сме изцяло васали на Русия. Повече доставчици, повече конкуренция. Не както сега да се гаврят с нас руснаците както си искат.

    Коментиран от #14, #30

  • 7 менделей

    60 7 Отговор
    Поне за министри трябва да има образователен ценз. Да не се излагаме пред чужденците.
  • 8 Гост

    61 11 Отговор
    Ами България не иска да внася LNG от САЩ! Ти искаш, щото Боко- тъпото така ти е казал да говориш. България ще внася газ откъдето й е изгодно!
  • 9 Българина

    93 9 Отговор
    Ще купуваме газ от 12 хил км каран с кораби тръби и 5 посредника, някак си е по кеф в сравнение с доставка по тръба от производителя! Друго си е американската тръба, по арна е като я набутват в задника ни
  • 10 Пища Хуфангел

    57 8 Отговор
    Не яслушайте какво брещулеви Теменужка Върбакова тя щеше и ЧЕЗ да продава! Тия скоро са ЧАО заедно с безумно тъпите си идеи за подмазване!
  • 11 Аню велки

    34 7 Отговор
    България иска да внася газ от северна македония. Ама ти да видиш , там няма газ.

    Коментиран от #13

  • 12 Софиянецат

    42 7 Отговор
    Тая измамница още ли е министърка?
  • 13 Пища Хуфангел

    27 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аню велки":

    Има, американска в Кенчета!
  • 14 tost

    51 6 Отговор

    До коментар #6 от "дфдсдг":

    Дане стане като Мариците, които ни продават най скъпия ток в Бг.
    Та че и сега да инвестираме няколко стотин милиона долара за втечнен газ и после цената да не ни изнася.

    Коментиран от #59

  • 15 македонагъл

    37 7 Отговор
    На маймуни ни направиха.
  • 16 Кенеди

    28 6 Отговор
    Газ няма, но няма руски газ, американски има, ама друг път.
  • 17 ЦРУ

    19 47 Отговор
    НАЙ-ЕВтиният е конпресиран ...докаран с кораби ...от Катар....САЩ....такива терминали имат вече - ЕСТОНИЯ....ЛИТВА....ПОЛША и скоро ГЕРМАНИЯ...и ГЪРЦИЯ....а сигурно и до ВАРНА / ако открият в Черно море / ...а газа от шелфа на Израел и Египет е толкова много .че цяла ЕС ще захранва ...на кой му трябват тръби от Северен Ледовид океан . поддържан от пияни рашки ?

    Коментиран от #18

  • 18 КГБ Териер

    47 6 Отговор

    До коментар #17 от "ЦРУ":

    Все едо ни обждаваш че минералната вода в бутилки е по- евтина от тази в чешмата! Разликата е само че минералната е 1лв.за 1,5 литра а тази в чешмата е 2лв.за кубик!

    Коментиран от #19

  • 19 ЦРУ

    6 40 Отговор

    До коментар #18 от "КГБ Териер":

    По-евтина е ..разбира се !!! Бутилката може да ти я докарат до вратата...и да я сложат на стоиката за наливане ...и чаши ще ти дадат безплатно....а от чешмата ти трябва да ходиш да си я вземаш...да си я докарваш ...а и тръбите до чешмата ще ги сменяват редовно с нови. А това 1 лв. за 1.5 е НАДЦЕНКАТА ...печалбата на магазина

    Коментиран от #35

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПИНКО ПИНЧЕВСКИ

    23 15 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Нарича се конкуренция, няма значение от къде ще се докара .
    Важното е да е по евтина газ , дреееме ми ако ще да е от либия или нигерия.
    Търговията си е търговия, не трябва да се допуска монопол.

    Коментиран от #39

  • 22 До 2020 година , кушия с един кон

    16 23 Отговор
    При повече доставчици ще има конкуренция за по-ниска цена.

    Коментиран от #58

  • 23 Енергетик

    38 5 Отговор
    Ако ще и керван от газтанкери да направят САЩ ме могат никога да дадът цената на която продава Газпром! В момента ви обеждават че Мариците 1-3 ще продават по- евтино от колкото АЕЦ-Козлодуй! Конкуренцията е хубаво нещо обаче когато има нужда от нея и е за добро а в случая е за да ви бръкнат по дълбоко в джоба!

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    9 24 Отговор

    До коментар #23 от "Енергетик":

    А ти май си мислиш , че ако Козлодуй беше строен сега щеше да продава "по-евтино" , хахахха !!!! Ще видиш скоро каква цена ще има Белене , а после можеш да си прережеш вените от яд !!! Държавния ТЕЦ до 2 години ще има по-висока цена от тях , щото филтрите му за чеп не стават , на могат си плати само таксите за емисии с цената на американските централи !!!! Да не говорим , че след като им изтекат договорите след 2025 ще са първите , които ще минат на газ , директни доставки , хахах !!!

    Коментиран от #26

  • 25 Ето това

    27 3 Отговор
    както каза Путин, когато беше на посещение в Европа, е глупост - голяма глупост. Разбира се, това решение нямат нищо общо с нашата икономика, пазар и национален интерес. То дори не е наше решение.
  • 26 Енергетик

    26 7 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Хахаха хохохо положениетое такова, нали знаеш че АЕЦ Белене ще има? и 100% ще го строят Росатом и тогава Мариците 1-3 са довиждане! АЕЦ-Белене ще замести аметските ТЕЦ като мощност и с Козлодуй двете АЕЦ централи ще намалят тока със 50%!и не лъжи за цената на KW. h на Белене няма да надвишава тази на Козлодуй която е 8ст.с ДДС за kw. h! Договора с Росатом е такъв.

    Коментиран от #40

  • 27 Kcaniba

    24 5 Отговор
    Удряме дъното, но пък ненадминати в натегачеството!!
    Тъпите , бедните германци, холандци, италианци отсвириха фащ, ние заедно с преуспелите пудели от прибалтика и полша ще внасяме от фащ....
    П.едатели!!!
  • 28 Хасан

    13 4 Отговор
    Уж сме си съюзници,уж приятели но Запада вика «все на мене ,пак на мене»..ние с нашите мижави доходи ли ще правиме Сащ отново велика ..??! Ердоган е прав
  • 29 Мдаа....

    13 6 Отговор
    На Баце и щерката и внука му са заложници в кравария и каквото му кажат това ще купува, не са рекли не сме поискали и самолетоносач да си купим!
  • 30 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "дфдсдг":

    Руснаците не се гаврят още но виж родните комунистически посредници по тръбата го правят успешно
  • 31 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 1 Отговор
    Може ли да се внася гаста ама от още по далече ако може на прах да бъде
  • 32 Готин шейх

    16 0 Отговор
    Защо от САЩ като може от Катар.

    Коментиран от #34

  • 33 Малинов

    23 0 Отговор
    Ние можем и от Марс за искаме газ. Стига да е по-евтин от руския! Колкото до двете американски централи - те са пример за законно ограбване на цял един народ!
  • 34 Анонимен

    16 1 Отговор

    До коментар #32 от "Готин шейх":

    От Катар ще е но САЩ ще са посредници които го компресират и доставят.

    Коментиран от #45, #46

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Курти

    5 2 Отговор
    Стройна като табуретка
  • 37 852

    12 1 Отговор
    Ако евреите се заселят на Марс - ще внасяме оттам!
  • 38 Тодоров

    14 2 Отговор
    Нетаняху не случайно се срещна на четири очи с Борисов (по скоро на 6 или 8 очи с преводачите, защото не се сещам нашият какъв език говори). Ще бъде гост и на срещата между премиерите на България, Сърбия и Румъния. Явно няма да си говорят за паста за зъби ПОМОРИН или за АНАЛГИН-ХИНИН, които се изнасят за Израел. Въпросът с лекарствата обаче е друга тема: Къде изчезнаха от пазара или къде се изнасят ефективни и признати български лекарства, а тук ни тъпчат със западни боклуци.
  • 39 куку руку ку

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "ПИНКО ПИНЧЕВСКИ":

    И как ще направиш втечненият газ по-евтин? Все едно да ти предложат готов хляб по-евтин от брашното, от което е направен.
  • 40 куку руку ку

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "Енергетик":

    Лошото с Мариците 1 и 3 е: освен, че токът им е най-скъпият в България, но и договорът така е направен, че дори и да не произвеждат ток, ние пак ще плащаме.

    Коментиран от #61

  • 41 аг08

    16 4 Отговор
    България не иска! Колонизаторът САЩ налага това на управляващите марионетки! До пълното унищожение на българския народ....
  • 42 Аааа

    10 1 Отговор
    Народен съд за ПРОДАЖНИЦИТЕ !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 гост

    10 0 Отговор
    Вместо да се отказат от 5 пъти по-високите цени от централите, те искат да са основните енергопроизводители?!? Не е ли по-добре страната да се захранва от Козлодуй и всички други източници на по-ниски цени, а тези централи да продават електричеството си на борсата, ако са конкурентни да си оцеляват, ако не са, да затварят. Отиди в Гълъбово да видиш какво става като спрат сероочистките през почивните дни, вали сняг от сяра. Голяма чистота, голям кеф.
  • 45 Шейх майтапчия

    13 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Споко, Катар знае как да си го втечни и да си го товари на танкерите, вие по-добре се погрижете някой да ви го изпари, че вече и краставици и домати нямате акъл да отглеждате а ги внасяте от чужбина.
  • 46 Шейх технолог

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Анонимка, газ се компресира за да се движи по тръбопровод, а когато пътува с танкер първо се втечнява.
  • 47 Марков

    8 4 Отговор
    ".....Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии. "
  • 48 Турист

    16 3 Отговор
    От статията разбрах две неща - ще купуваме скъп газ, от което ще печелят американците и гърците. Както се казва , свикнали сме. А понеже договорите на американските централи изтича, ще го подновят, за да продължим да им плащаме милиарди, за да не работят.
  • 49 антиджендар

    9 1 Отговор
    Софииските джендери ще нагнетяват газа да стигне фо софия
  • 50 Симо

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Да ви са честити новите милиони дадени за терминал за втечнен газ. Колко ли трябва да си продажна пу..а при положение че ти предлагат да внасяш газ на половината цена от тази на втечнения, ти да внасяш втечнен за да олижеш на САЩ едно място??!!.Пак да си ги изберете.Нямало алтернатива??!!.Няма защото всяка власт която не обслужваше с език ЕНП в ЕП получава санкции за липса на борба с корупцията (която никой не е доказал) или защото луната не е в правилната си фаза или за каквото се сетите.В резултат получавате тотален срив на икономиката. Прибавете и съдебни процедури срещу страната и ви става ясно защо няма алтернатива на Боце и компания. На практика ЕНП се намесва във вътрешните работи на страната, която е заела позицията на смачкан васал пред бича на "господарите". Не знам за СССР, но това което виждаме в ЕС решително не е това заради което толкова се стремяхме в него.Неможе обединена Еверопа с 2 пъти по голямо население и 3 пъти по голяма икономика да се свива и да лиже селския глутеус максимус на вашингтонския полупобъркан елит. Европа е люлката на човешката цивилизация и не може стадо престъпници, авантюристи, помияри и религиозни фанатици да определят дневния ред на ЕС.Докато тези елити управляват ЕС нищо добро няма да се случи.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Малко стари новини

    4 4 Отговор
    Само да добавя, че от вчера цената на газ в Украйна се покачи с 25 %..

    Коментиран от #53, #57

  • 53 Турчина

    9 2 Отговор

    До коментар #52 от "Малко стари новини":

    А в Турция от вчера поевтиня с %9. Но причината е, че държавата реши да пожертва част от приходите от данъци и акцизи и не само от енергоносителите (а рейтинговите формации на чифутите побързаха с негативни коментари относно турската лира, че ще отслабне допълнително поради резултати от намалени държавни приходи)
  • 54 Бобчев

    9 0 Отговор
    Да внесат бял боб от Казахстан много в ефикасен народа сам ще си произвежда ГАЗ за битови нужди ако се понапъне може и за индустрията
  • 55 стоян

    4 10 Отговор
    Това е много добра новина -най после можем да се отскубнем от примката на кгб с най скъпата газ като за братски народи
  • 56 Пешо

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Остави Русия, нас ни нагъзват. Сега вече цената на газта ще полудее в посока нагоре. И от какъв зор да строим с нашите народни пари терминали и газопроводи на тези кравари, които водят търговска война с Европа? Боко, как може да си толкова тъпа подлога?
  • 57 Пешо

    5 2 Отговор

    До коментар #52 от "Малко стари новини":

    За хохолите и със сто процента да се покачи ми е все едно. Те са кофти.
  • 58 Да бе да

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "До 2020 година , кушия с един кон":

    Колкото сега има конкуренция с краварските централи и ВЕИ-тата, които ни набутаха от ЕС. 😂 За това са циганите на скъпи енергийни помощи от нашия джоб.
  • 59 Иван Гешев

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "tost":

    И да не ти изнася цената пак ще купуваш. Подготвят задължително да купуваваме 25% от доставената в Гърция газ.
  • 60 на всички да е ясно

    6 1 Отговор
    Ц-Е-Н-А-Т-А и С-О-П-А-Т-А определят играта!!!!
  • 61 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "куку руку ку":

    Врътката се нарича ,,РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ,,!!!Та значи НИЕ имаме 600МЕГАВАТА, ВИЕплащатв всичко ,пък вземате колкото ви трябва.
  • 62 tamass

    0 0 Отговор
    И тая газ за какво ще я използваме?
  • 63 Никога

    3 2 Отговор
    не казвай никога. Руснаците и мекеретата им тук бяха сигурни, че освен от тях или през Турция газ за нас няма. Ето, че има. На американското крайбрежие газта се продава наполовина спрямо руската. До терминала в Гърция и от там до България се изравнява с руската. Ако руснаците продължат да вдигат цените, може и да я надскочат. Крайбрежията на Европа са осеяни вече с терминали за втечнен газ от Америка. Само Германия разчиташе на руски газ, но започва и тя да строи терминал. Мекеретата какво искат? На 60-70 км от нас да има терминал и ние да си траем? Но не това е основното. Основното е израелският газ, който ще тръгне по подводен газопровод до Гърция и България и от там за Сърбия и Румъния. За каквото се договори Натаняху във Варна онзи ден. Тоя газ при всички случай ще бъде по-евтин от руския. Няма лошо и руски да внасяме. Стига Путин да клекне за хъба край Варна. Т.е. да направи тръба до Варна и от там да продава на който поиска. Но Путин иска транзитни тръби през България. Което при тая ситуация няма как да стане.
  • 64 гост

    1 0 Отговор
    Руските подлоги да спрат да реват като циганки оплаквачки !!! Свърши тая с "братската" газ на петорни цени !!! Сядайте си на задниците и трайте , че скоро може и нацяло да им резнат кранчето , ако не влязат в пътя !!!