Last news in Fakti

21 Март, 2012 01:23 3 258 10

Стефанов: Вакуум между търсене и предлагане на трудовия пазар

  • работа-
  • заетост-
  • трудов пазар-
  • стефанов
Стефанов: Вакуум между търсене и предлагане на трудовия пазар - 1
Даниел Стефанов - HR специалист

- Господин Стефанов, какво се случва на пазара на труда през последните месеци?

- Свидетели сме на един уникален вакуум между това, което се търси и това какво се предлага на българския пазар на труда. От една страна, компаниите са с много завишени изисквания за служителите, а от друга – на кандидатите им липсва елементарна подготовка за каквото и да било. Този вакуум ще се увеличи след отварянето на Шенген, когато още повече мозъци ще „изтекат” на Запад. Преобладаващата част от българите, които отиват да работят в Чехия, Унгария и Полша, например, го правят за пари. Тези хора трябва да се върнат по някакъв начин в България.

- Но като се върнат има ли какво да работят тук?

- Имат. Същото, което правят там, ще го правят и у нас с разлика от 100-150 EUR – въпросните аутсорсинг компании. Тези хора ще си плащат данъците тук, ще внасят трудовите и пенсионни осигуровки тук.

- Казвате, че има вакуум, който се получава в резултат на по-високите изисквания на компаниите и липсата да добре обучени кадри. Процесът явно ще се задълбочава през тази година. Това може ли да доведе до повече търсене и по-малко предлагане?

- Проблемът не трява да го търсим тази година. Той започна още 2000-та, реално откогато съществува пазар на труда у нас. Това е един изключително млад, смея да твърдя – изключително неграмотен пазар. Проблемът ще се задълбочава, тъй като не се работи в насока ограмотяване на пазара на труда, както от предлагащите работа, така и от тези, които търсят професионална реализация.

Другото, което ми прави вепчатление при последните карирени форуми, е, че много млади хора, които са със западно образование, се връщат тук, поради факта, че икономическата ситуация не им позволява да си намерят желана от тях работа в чужбина. У нас те желаят да  работят по специалността, която са задършили и да получават 2000 лв. заплата. Няма как да стане. Трябва да се започне от най-ниското стъпало и постепенно да се върви нагоре.

- В кои браншове може да очакваме  развитие през тази година?

- При наличието на гиганти като HP и IBM търсенето на IT специалисти ще остане тенденция. Но това, което забелязваме и при тях е, че те също започват да изпитват трудности при попълване на свободните си позиции. Една от двете компании не искат нищо повече от два езика, желание за развитие и три-четири месеца в непрекъснат режим на обучение. Срещу това служителят получава 1500-1600 лв. чисто месечно възнаграждение, което за българския стандарт е прекрасна заплата.

Предстои и навлизането на много голям сървиз център, отново с IT и аутсорсинг позиции, като само за тази година се очаква да бъдат назначени 500-550 служителя.

Другото, което ми прави приятно впечатление е, че маркетингът като сегмент започва да си връща позицията отпреди кризата. Повечето от компаниите установиха, че кризата така или иначе няма да приключи, че това е нова икономическа среда, в която трябва да се работи и отново започнаха да търсят добри специалисти, които да издигнат техния бранд на малко по-високо ниво. Раздвижването на пазара на труда в тази област е много силно.

- Това са предимно чуждестранни компании или български?

- И двете. Съвсем наскоро няколко от Fortune 500 компаниите имаха позиции за маркетинг директори. Това означава, че се търси нова и свежа кръв, която да мисли малко по-различно и да е живяла по време на самата криза.

- Споменахте, че през тази година у нас ще навлезе друга аутсорсинг компания? Областта, в която тя ще оперира по какъв начин ще размести пластовете на търсене на работа в дадения бранш?

- Със сигурност ще има един много интересен сблъсък. Ще се търсят предимно специалисти с профил „Обща икономика”. Този център ще влезе с почти същите възнаграждения, които са в момента на пазара. Може би една идея по-високи. Интересът към него ще е голям, тъй като става въпрос за доста известна в света компания. Ще стресне малко сегашните работодатели и ще ги накара да се замислят какво те правят за собствените си служители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бг-то

    6 0 Отговор
    Вакуумът е в резултат на това, че родния модел капиталисти не искат да се научат да плащат за качествено положен и квалифициран труд, в резултат вече на което този вид труд се измита от Татковината ни с космически скорости. Джорналята и всякакви други устати дървени философи, недейте да пишете и говорите глупости. Виновни били хората, че са учили по 5-10 години и искат да им се заплаща достойно труда. Виновни ама друг път. Докато пишете и говорите, а и вършите пълни простотии уважаеми господа комуно-капиталисти, ще продължаваме да се изнасяме. Вярно е единствено, че след падането на Шенгенските ограничения и забраните за работа навън, тук само старците, капиталистите и котките ще останат.
  • 2 Един българин

    3 1 Отговор
    След като всичко се прави само в София няма как да не се случва така. Докато в България се предлагат заплати от 300 лв. а изискванията са от типа "Завършена ядренна физика" или нещо подобно по възможност с 3 - 4 езика предполагам Ви е ясно, че хората ще се мъчат да напуснат милата ни родна страна.
  • 3 270

    5 1 Отговор
    Започнете Господа журналисти и Г-н Стефанов да работите за 270лв. с две висши образования, каквито са обявите за работа и тогава коментирайте кой е неграмотен и колко е заплащането в България. Това, че хората ще работят в бг с заплати 100-150 евро по-малко е пълна глупост, защото тук се работи за толкова. Погледнете фирмите какви обяви за работа са пуснали и тогава почнете да говорите тоталните си простотии. Падне ли Шенген г-н Стефанов, понеже много разбира ще е HR на завършилите едвам 3 клас защото другите ще сме далеч.
  • 4 Ивайло Христов

    3 1 Отговор
    За какъв вакуум ми говорите, като кандидатствам от 4 месеца по разни фирми, които просто не знбан какво търся. Имам няколко дипломи и сертификати, имам богата трудова биография, а в последните два месеца дори не съм поканен дори на едно интервю. Явно господата искат хем да имам 25 години трудов стаж, хем да съм по-млад от 43 години. Хем да имам голям опит, хем да съм млад на 25 години, а пък ако и работя без пари още по-добре. Е, няма как да стане.
  • 5 Петър

    2 0 Отговор
    Очевидно г-н Стефанов е на много км разстояние от икономическото образование, така че интересно как се изявява в тази област. Така нареченият вакуум се образува поради липса на пресечна точка на търсенето и предлагането. Има търсене на специалисти, но предлаганата цена е ниска. За фирмата работодател изхода е или да вдигне цената, или да се откаже от проекта поради липса на нужните ресурси. Значи цената е ще расте! С други думи, 2005 - 2008 се завръщат :-))) Да му мислят работодателите.
  • 6 Даниел Стефанов

    1 1 Отговор
    До г-н Петър,

    Всъщност -н Петър съм точно икономист по образование, и то макро и микро икономика, което ми дава правото да кажа, че има вакуум между търсене и предлагане. Не съм съгласен работодателите да искат 7 висши образования и 6 години опит, да си на 25 и т.н. Но не съм съгласен и с другото обаче - хора с огромни претенции без грам покритие и абсолютно неадекватно държане, да очакват заплати от порядъка на 2000 лева само заради хубавата им усмивка и вафлите в косата.

    @ до 270 - да, пробвал съм да работя за далеч по-малко от 270 лева на месец, обаче разликата е, че с годините доказах, че заслужавам доста повече, а не само да се оплаквам колко ми е ниска заплатата.

  • 7 Даниел Стефанов

    1 1 Отговор
    До г-н Петър,

    Всъщност -н Петър съм точно икономист по образование, и то макро и микро икономика, което ми дава правото да кажа, че има вакуум между търсене и предлагане. Не съм съгласен работодателите да искат 7 висши образования и 6 години опит, да си на 25 и т.н. Но не съм съгласен и с другото обаче - хора с огромни претенции без грам покритие и абсолютно неадекватно държане, да очакват заплати от порядъка на 2000 лева само заради хубавата им усмивка и вафлите в косата.

    @ до 270 - да, пробвал съм да работя за далеч по-малко от 270 лева на месец, обаче разликата е, че с годините доказах, че заслужавам доста повече, а не само да се оплаквам колко ми е ниска заплатата.

  • 8 Петър 2

    1 1 Отговор
    >> 1500-1600 лв. чисто месечно възнаграждение, което за българския стандарт е прекрасна заплата.

    Това не бива да го казваш. Може да е добър за страната, но за София - НЕ. 500 наем + 500 консумативи и какво остава ?

    Нормалните заплати за добри специалисти са 3000+ (нето)

    За 1500 - да, начинаещ и без опит. И ако не му дигнеш заплатата до 2 години, заминава. Вакум няма и във физиката и в живота.
  • 9 Местен

    1 1 Отговор
    > ... получава 1500-1600 лв. [около 750 EUR] чисто месечно възнаграждение, което за българския стандарт е прекрасна заплата

    Хайде, сега, господин икономист, ми обяснете коя е разликата в цената на живота (цени на храна и консумативи) между "европейските" държави и България, обуславяща разликата в заплащането. Доколкото ми е известно, в Германия, Франция, Полша, Чехия и други страни, цената на млякото, яйцата, месото и други основни хранителни продукти, ако не е по-ниска, то не е и по-висока от цените в България. Защо, тогава, Вие считате, че българите не заслужават заплащането, което получават чуждестранните им колеги?

    > Тези хора ще си плащат данъците тук, ще внасят трудовите и пенсионни осигуровки тук.
    Какво би накарало някой да се върне в България за да плащат данъци тук? Може би ограниченият и свиващ се с всяка изминала година пакет услуги предлагани от здравната каса? Може би уравниловката на здравните услуги (независимо дали плащаш 2 или 200 лева здравна осигуровка месечно, пакета услуги, който можеш да ползваш е един и същ)? Вероятно мизерстващите пенсионери действат като магнит на училите в чужбина? Или болшинството от тях така са свикнали с екшъна на студентския живот, че искат да го продължат и по ямите в българските улици? Или искат да участват в безкрайни съдебни дела с организираната престъпност, които накрая изкарват масовите убийци и закоравели престъпници по-чисти от ангели? А може да искат децата им да се възползват от образователна система, която на нищо не ги учи? Или нямат нужда от детски градини за децата си? Сигурно много им се иска да работят извън София за да може да им предлагат заплата от 200 лв (при минимална 250), да не му я изплащат с месеци и да го заплашват със саморазправа, ако подаде жалба?

    Хайде, отговорете ми на тези въпроси, пък може да ги допълня с още, ако имате желание за изява.
  • 10 Михаил

    1 0 Отговор
    Интересна позиция г-н Стефанов, но не мисля , че старите компании в бранша ще променят подхода си при подбора и задържане на кадри.Просто са болни от синдрома "ние сме големи".Тежки структури и размита отговорност.Все още ми е трудно да осмисля, че в частни структури може да има толкова слаб мениджмънт на средно ниво.