13 Декември, 2018 10:21 6 109

Какъв беше пазара на труда в София през 2018?

  • пазар-
  • труд-
  • софия-
  • позиции-
  • нива-
  • тенденции-
  • езици
Какъв беше пазара на труда в София през 2018? - 1
Снимка: Shutterstock

През 2018 г. се запази положителната тенденция за наемане на нови служители в българските предприятия.

Това беше поредната предизвикателна година за пазара на труда в България от гледна точка на задържане и привличане на хора. Работодателите продължават да се фокусират върху различни инициативи и програми за задържане и мотивиране на настоящите си служители.

Какви са основните тенденции, които се утвърдиха на пазара на труда през 2018, попитахме HR мениджърите на водещи компании в България от различни индустрии.

Брой обяви, публикувани в гр. София и обл.София през 2018 г. в Zaplata.bg - 31358 бр.

Какъв беше пазара на труда в София през 2018?
Снимка: Zaplata.bg

Общ брой кандидатствания по обявите - 216632 бр.

Какъв беше пазара на труда в София през 2018?
Снимка: Zaplata.bg

През погледа на работодателите от София

Компанията „Максима България ЕООД “, която развива своята дейност в сферата на търговията и бързооборотните стоки , споделя своето мнение, относно пазара на труда в София през 2018 г.

Лазар Топчев - Ръководител отдел Човешки ресурси

Какъв беше пазара на труда в София през 2018?
Снимка: Лазар Топчев

Г-н Топчев, какви са Вашите виждания за пазара на труда през 2018 г. в региона?

Пазарът на труда в София остана динамичен и през 2018 г. Ръстът на БВП и националния доход водят до повишаване на цената на труда. Икономическото оживление и повишеното търсене на работна сила доведоха до свиване на безработицата до рекордно ниски нива. Това беше предизвикателство за екипите в звената по Човешки ресурси, които трябва да отговорят на сложните условия на пазара на труда и да осигурят необходимия ресурс, особено в сектори като Търговия и Информационни технологии.

Конкуренцията между компаниите за привличане на качествени кадри се увеличава. Все повече компании обръщат внимание на имиджа си и отношението към работната сила. Пазарът на труда води до нормализиране на отношенията между работодател и служител. Това доведе до премахване на конкурентни предимства по отношение на големите работодатели – заплата на време, осигуровки върху целия доход, спазване на трудовото законодателство. Конкуренцията между компаниите вече е на друго ниво – придобивки и бонуси, възможности за обучение и развитие. Водени от тази конкуренция и от повишаващите се цени на труда във всички сектори, компаниите отдават все по-голямо внимание на оптимизация на процесите, автоматизация и повишаване на ефективността на труда. Това всичко е следствие на променящия се пазар на труда.

При какви позиции и на какви нива срещате трудности, при наемането на работни кадри?

Трудности има при наемане на служители на всички нива при почти всички компании. В подбора при по-ниските нива, където текучеството е по-високо, основен проблем има в мотивацията на новите служители. При тези позиции всяка компания осигурява обучение, което е като цяло кратко и не дотам скъпо. Т.е. тук няма проблем като цяло с квалификацията на работниците. Основният проблем е в мотивацията, нагласите за труд, особено при по-младите.

При наемане на специалисти и експерти трудностите идват от квалификацията на работниците. Това особено личи в една голяма компания, където технологиите са на високо ниво. За съжаление малка част от кандидатите могат да отговорят на изискванията за ниво на компютърна грамотност, езикова подготовка и не на последно място – специфични знания и умения за заемане на длъжността.


Бихте ли могли да направите сравнение спрямо други ваши представителства, в други градове?

Да. Нашата компания е представена в 37 населени места извън София. Пазарът на труда не е по-малко динамичен в останалата част на страната. Търсенето на труд навсякъде се увеличава, което води до конкуренция сред работодателите. За разлика от София, предлагането на труд е доста по-лимитирано, тъй като е ограничено като цяло до живущите в определеното населено място. На много места се появяват големи заводи в малки населени места. Това увеличава търсенето на труд на места, където няма голямо предлагане. Друг проблем в по-малките населени места е квалификацията на работната сила. Квалифицираните кадри са недостатъчно, което създава проблем при подбора на експертен и ръководен персонал.

Виж актуалните предложения от Максима България ЕООД

Компанията „ЕЙ АЙ ДЖИ ЮРЪП ЛИМИТИД (КЛОН БЪЛГАРИЯ)“, която развива своята дейност в застрахователната сфера, споделя своето мнение, относно пазара на труда в София през 2018 г.

Венцислава Димитрова - Мениджър Подбор на персонал в AIG Center of Excellence, София

Какъв беше пазара на труда в София през 2018?
Снимка: Венцислава Димитрова

Г-жо Димитрова, какви са Вашите виждания за пазара на труда през 2018 г. в региона?

И през 2018 година пазарът на труда в София бе изключително динамичен. Страната ни остава водеща аутсорсинг дестинация, класирана на първо място по атрактивност в Югоизточна Европа, което е предпоставка за динамичното развитие в сектора. В сферата на изнесените и споделените услуги навлязоха нови компании, а съществуващите центрове продължиха да разрастват дейността си.

Имайки предвид темповете на развитие в тази индустрия, недостигът на таланти е основната бариера пред бизнеса. За да се справят с това предизвикателство, фирмите инвестират в разработването на собствени обучителни програми, които да повишат квалификацията на служителите. Основен фокус има и върху позиционирането на работодателската марка на трудовия пазар, диверсифицирането на каналите за търсене на кандидати, както и оптимизирането на процесът на селекця.


При какви позиции и на какви нива срещате трудности, при наемането на работни кадри?

В България AIG работи единствено с чуждестранни клиенти и партньори, което обуславя, че владеенето на чужд език е едно от основните изисквания за позициите ни. Имайки предвид комплексността на извършваните бизнес процеси, ние сме фокусирани и върху търсенето на определени ключови компетенции, които са предпоставка за успешно справяне с трудовите задачи. Комбинацията от тези изисквания ограничава изборът ни от кандидати за основните оперативни позиции в центърът ни в София. Програмата ни за препоръчване на служители, както и успешните ни партньорства с университети и организации спомагат за намирането на нови таланти и успешното запълване на тези роли.

Относно управленските позиции, съсредоточаваме усилията си върху развитието на компетенциите на настоящите ни служители, които с течение на времето разширяват отговорностите си и поемат водещите роли в компанията.


Бихте ли могли да направите сравнение спрямо други ваши представителства, в други градове?

В България AIG има представителство единствено в София.

Виж актуалните предложения от ЕЙ АЙ ДЖИ ЮРЪП ЛИМИТИД (КЛОН БЪЛГАРИЯ)

Компанията „Удуърд България ЕООД“, която развива своята дейност в сферата на производството на електротехника, споделя своето мнение, относно пазара на труда в София през 2018 г.

Цветомила Митова - Мениджър Подбор на персонал в Удуърд България ЕООД

Какъв беше пазара на труда в София през 2018?
Снимка: Цветомила Митова

Г-жо Митова, какви са Вашите виждания за пазара на труда през 2018 г. в региона?

През изминалата 2018 година се вижда ръст на развитие и по-усилено търсене на кадри в много области на индустрията и бизнеса. Въпреки вече диферсифицирането и развитието на други регионални зони София си остава епицентъра за високо ниво специалисти и продължаващо увеличение на производствените звена. Борбата на пазара на труда се обърна и вече служителят трябва да оцени и избере бъдещият си работодател на база на предложеното заплащане и цялостната идентичност на компанията.

В момента работодателската марка е много важна на база на пазарната реалност. Служителите търсят допирните точки между тяхната лична идентичност и идентичността на компанията, в която искат да започнат работа.

Също така допълнителните придобивки също дават превес при вземането на решение – не говорим вече за Допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна, а гъвкаво работно време, възможност за развитие, релевантна обратна връзка, лидерство в самата организацияи много други.


При какви позиции и на какви нива срещате трудности, при наемането на работни кадри?

Всяка една организация, включително и ние, търсим кадри в областта на производството и инженери. Глобално Удуърд има два бизнес сегмента – Индустриален и Авиационен. В София присъстват и двата бизнеса. От гледна точка на Индустриалният бизнес – имаме дизайнерски отдел, които проектират и оживяват електронни модули за вятърна енергия. Удуърд вярва във възобновяемите енергийни източници и желаем да подобрим околната среда. От гледна точка на Авиационния бизнес – произвеждаме статори, ротори и мотори за задвижване на доста части в самолета – аелерони, задопашачно крило и др. Голяма част от частите ни са в кокпита на пилота и контролират важни детайли.

Обучението е важна част от компанията. Подобно производство няма в България и обучителния период на колегите е поне 3 месеца преди изобщо да започнат да работят по реални продукти.

Поради голямото търсене на работна ръка в София и регионите около София трудно успяваме да достигнем до всички възможни и потенциални кандидати. В момента работим за подобряване на работодателската марка на компанията и запознаване на хората кои сме ние и какво правим тук.


Бихте ли могли да направите сравнение спрямо други ваши представителства, в други градове?

За България сме единственият офис тук в София. Като цяло Удуърд има офиси/ производства в над 14 държави по света. Но мисля, че навсякъде срещаме подобни, ако не еднакви проблеми – намирането на качествени кадри, които имат желанието да се развиват и подобряват уменията си.

Виж актуалните предложения за работа от Удуърд България ЕООД

Компанията „Поларика ЕООД “, която развива своята дейност в сферата на информационните технологии, споделя своето мнение, относно пазара на труда в София през 2018 г.

Петя Бонева - Офис мениджър в Поларика ЕООД

Какъв беше пазара на труда в София през 2018?
Снимка: Поларика ЕООД

Г-жо Бонева, какви са Вашите виждания за пазара на труда през 2018 г. в региона?

През 2018 г наблюдаваме намаляване на безработицата. Все по-малко безработни лица кандидатстват при нас за работа и те са в сферата на неквалифицирания труд, на възраст над 40 години.

Висок е броят на кaндидатите със степен „професионален бакалавър“ и висше образование. Кандидатите са млади хора на възраст 18-38 г. Висок е процентът на кандидатите без трудов опит.

При какви позиции и на какви нива срещате трудности, при наемането на работни кадри?

За нуждите на фирмата набираме кандидати за позицията „Търговски представител“, владеещи писмено и говоримо разнородни езици. За съжаление писменото ниво на кандидатите е по-ниско от говоримото. Срещали сме трудности при намиране на кандидати, владеещи скандинавски езици.

Бихте ли могли да направите сравнение спрямо други ваши представителства, в други градове?

Фирмата няма представителства в други градове.