Last news in Fakti

17 Април, 2012 09:51 2 107 0

Кореец оглави Световната банка

  • световна банка-
  • джим йон ким
Кореец оглави Световната банка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американецът Джим Йон Ким беше избран за президент на Световната банка, съобщава Си Би ЕС.

Медията уточнява, че това не е изненада, защото според неписаната традиция Световната банка се оглавява от американец, посочен от стопанина в Белия дом, а Международният валутен фонд – от европеец.

52-годишният лекар Ким беше предпочетен пред нигерийската министърка на финансите Нгози Оконджо-Ивеала.

Новият президент на банката ще встъпи в длъжност на 1 юли с петгодишен мандат. През този период той ще ръководи всички институции от групата на Световната банка, в това число Международната банка за възстановяване и развитие.

Специалист по обществено здраве и ректор на частния колеж Дартмут Джим Ким е роден в Южна Корея, но е израснал в щата Айова.

Преди това той е бил директор на Департамента за борба със СПИН към Световната здравна организация. Медицинското му образование и докторска степен по антропология са от университета Харвард.

Рулетката за президент на Световната банка се завъртя изненадващо в средата на февруари след като в нарочно съобщение сегашният й ръководител Робърт Зелик изненадващо обяви, че няма да се бори за нов мандат след сегашния, който изтича на 30 юни, коментира АП.

Той аргументира решението си с мотива, че му е време да предприеме нови предизвикателства.

Оттеглянето на Зелик идва в критичен за президентската администрация на Барак Обама момент. Половин година преди насрочените за ноември избори за държавен глава Обама трябва да избере наследник на Зелик, който да има достатъчно авторитет, но и да е способен да взема бързи и точни решения на продължаващата криза с дълга в Еврозоната и забавящата се световна икономика, коментира „Ройтерс“.

Годишната заплата на Робърт Зелик като президент на международната институция е над 450 хиляди долара. Той ще получи и пенсия от близо 285 хил. долара. Известен със своите републикански възгледи Зелик беше номиниран за поста през 2007 г. от тогавашния президент Джордж Буш-младши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА