Last news in Fakti

12 Април, 2019 10:11 2 095 12

Защо този клуб е особено опасен за ЕС

  • китай-
  • европа-
  • икономика

В Дубровник се провежда поредната среща на върха на т.нар. формат 16+1

Защо този клуб е особено опасен за ЕС - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Само седем страници! Толкова дълга e съвместната декларация за икономическо сътрудничество, подписана преди броени дни от ЕС и Китай. Според нея, в бъдеще сътрудничеството трябва да бъде разширено. Китай трябва да се отвори към света и да не залага само на технологичен трансфер. А при държавните субсидии трябва да важи международното право. Как, кога и дали изобщо тази съвместна декларация ще бъде осъществена на практика е друг въпрос. Отговор засега няма.

Договорените в Брюксел правила и условия надали ще бъдат централна тема на срещата на китайския премиер Ли Къцян с представителите на 16 държави от Централна, Източна и Югоизточна Европа. На срещата в Дубровник става дума само за бизнес. И за по-нататъшното разширяване на новия "Път на коприната" от Поднебесната империя до сърцето на Европа.

Китайски милиарди за Европа

16+1. Това е името на формáта, чието начало бе положено през 2012 година в унгарската столица Будапеща. Оттогава насам той постепенно набира скорост. Междувременно става дума за милиардни проекти в почти всички сфери на 16-те бивши комунистически страни: инфраструктура, технолигии, тежка промишленост, жилищно строителство, енергия, селско стопанство.

Особено интересна е констелацията на участниците в тази среща. 11 от държавите са членки на ЕС, пет от които са и част от еврозоната. Други четири водят присъединителни преговори, а една от тях скоро ще седне на масата за преговори. Ако всичко върви по план, и Гърция трябва да се присъедини официално към този формат. Все пак предмостието към Югоизточна Европа в случая е именно гръцкото пристанище в Пирея, което от години е под контрола на китайците.

За Китай обаче тук става дума за много повече от пари и икономическа експанзия. Милиардните кредити и инвестиции си заслужават и в политическо отношение. Така например миналата година гръцкото правителство блокира планираната обща декларация на 28-те страни-членки на ЕС, която трябваше да осъди катастрофалната ситуация с човешките права в Китай. Пекин може да разчита на своите партньори.

Проблем в сърцето на Европа

Сега и Дубровник ще помогне за по-нататъшното осъществяване на държавния китайски колосален проект в Европа. ЕС и САЩ отново ще бъдат само наблюдатели, които ще установят колко бързо нараства външнополитическото влияние на Китай. Брюксел се опасява, че със своите колосални проекти в Централна и Югоизточна Европа Китай торпилира единството на ЕС.

Няма спор: участничките от Централна, Източна и Югоизточна Европа се нуждаят спешно от тези проекти. Вярно е също, че ЕС и САЩ помогнаха за икономическия подем на региона, но те обвързаха своята помощ със спазването на определени правила. А Китай изобщо не се вълнува от въпросните правила и по този начин само подсилва антиевропейските националисти и популисти в тези страни. Новият "Път на коприната" подкопава демократичните и правни ценности. И то в сърцето на Европа. Затова ЕС трябва да измисли нещо повече. Декларация от седем страници е крайно недостатъчна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El Torro

    5 3 Отговор
    Ще ядем ориз до пръсване, якооо......
  • 2 ванката

    9 1 Отговор
    вижда се края на тоя пес оп пардон ес...
  • 3 Госあ

    15 2 Отговор
    Много по добре отношения с Китай, отколкото със сащ. Точка. Сто пъти по добре ;). Соросите да ....

    Коментиран от #5

  • 4 Пешо

    16 0 Отговор
    Всички държави си гледат интереса, а гърците осребряват всяка възможност, а нашите дупедавци правят точно обратното - говорят ни за съюзници и ценности, докато ни предават националните интереси.
  • 5 Иван Гешев

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Вярно е, че Китай са многократно по-надежден партньор от говедата, които са сторили толкова злини на България! Последно ни пробутаха стари самолети за три милиарда, докато българите тънат в мизерия.

    Коментиран от #6

  • 6 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван Гешев":

    Още по-лошо е, нашите идиоти сами отидоха да питат, дали може малко таралясници на неуточнена цена, плащане на момента и неясен срок на доставка на продукт, който съществува само на чертеж.
  • 7 Бай Шиле

    5 0 Отговор
    "...подкопава демократични те и правни ценности..." ДВ да беше посочил кои точно ценности подкопава.Може би ценностите на АЕГ,Сименс,Манесман,БП и Тотал? Голями педали са тия ДВ.
  • 8 ело

    5 0 Отговор
    Колко са трогнати, загрижени, и разтревожани " цивилизованите господа колонизатори" как проливат " крокодилски сълзи " с катастрофалната ситуация с човешките права в Китай. "Лицемерни господа " погледнете към Африка където милиони хора нямат достъп до питейна вода милиони изкарват с един долар на ден.
  • 9 Кумчо Вълчо

    0 0 Отговор
    Идеално
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.