Last news in Fakti

22 Април, 2019 19:25 1 734 2

Атентатите удариха икономиката на Шри Ланка

  • шри ланка-
  • икономика-
  • атентати

Тероризмът може да разруши и без това крехката икономика

Атентатите удариха икономиката на Шри Ланка - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Икономиката на Шри Ланка ще пострада значително след терористичните атаки, които заляха страната на 21 април. Причината е, че туризмът е основната движеща сила. Годишно островът бива посещаван от близо 2.5 милиона туристи. В сектора работят 1 милион души при население на страната от 21 милион души. Туризмът е третият най-голям източник на чуждестранна валута и формира 5% от БВП на глава от населението. През последното десетилетие секторът отчита значителен ръст.

Със сигурност тези данни ще се понижат особено в краткосрочен план след атентатите. Отказаните пътувания вече са факт. Първи това го усети националния авиопревозвач Lаnkаn Аіrlіnеѕ. „Tъй ĸaтo бяxa aтaĸyвaни и xoтeли, мoжe дa oчaĸвaмe вce пoвeчe и пoвeчe oтĸaзaни peзepвaции, ocoбeнo oт чyжбинa”, казва главният изпълнителен директор на компанията Bипyлa Гyнaтилeĸa. Чрез Lаnkаn Аіrlіnеѕ се превозват близо 30% от туристите, които посещават Шри Ланка. Към момента е трудно да се определи колко дълго време ще продължи негативната тенденция.

Несъмнено страната се нуждае от непрекъснат приток на валута. Американският долар, китайският юан са сред най-важните за икономиката на Шри Ланка валути. С парите се изплаща външният дълг, който е близо 80% от БВП на страната и непрекъснато се повишава. Евентуалните трудности пред страната за изплащане на дълга бяха и основната причина aгeнциите да намалят кредитния рейтинг на страната.

Терористичните атаки удариха и по доверието на инвеститорите. Ако те се отдръпнат от пазара, това ще обезцени местната валута, респективно икономиката ще бъде още повече обременена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Купете си тениска

    2 0 Отговор
    На факти 🙈🙈🙈🙈
  • 2 JPower

    7 0 Отговор
    Със слугинство и зарзават икономика не се прави!!! Друг е въпросът,че статията е абсурдна, уж туризма е трета по важност, пък е 5% от БВП.....ма карай...